Een meer dan geweldige dag voor Nico van der Burgt: zijn Paralympische avontuur in Parijs levert hem een prachtige derde plaats op. Van der Burgt komt uit in de PTS3-categorie, racete de hele wedstrijd van voren en gaat dus naar huis met een bronzen plak.

Na 750 meter zwemmen was het de Spanjaard Daniel Molina die met 11:22 minuut het snelste bleek, maar Nico van der Burgt zat daar slechts vier seconden achter en had dus prima aansluiting. De Duitser Max Gelhaar volgde op zo’n twintig seconden, maar dichtte het gaatje op de fiets en zo ontstond er dus een kopgroep van drie man.

Uitgerekend de snelste zwemmer, Molina, moest al na een paar kilometer op de fiets lossen en zag dat Van der Burgt en Gelhaar er met z’n tweeën vandoor gingen. Die situatie bleef ongewijzigd tot in T2; Van der Burgt en Gelhaar bleven samen en begonnen tegelijkertijd aan de afsluitende vijf kilometer hardlopen, terwijl Molina zich nog niet volledig gewonnen gaf en op vijftig seconden achterstand aan de run begon.

Tijdens het lopen bleek er echter geen maat te staan op de op achterstand geraakte Spanjaard: terwijl Gelhaar in de eerste kilometer zo’n tien seconden wegliep bij Van der Burgt, was het Molina die zijn vizier op scherp had staan en beide mannen tot slechts een paar seconden naderde. Niet veel later ging hij zelfs aan zowel Van der Burgt als Gelhaar voorbij, om uiteindelijk naar de overwinning en dus Paralympische titel te lopen.

Molina won de race in 1:08:05. Gelhaar werd tweede in 1:08:43 en Van der Burgt won het brons in 1:09:24.

Maurits Morsink vierde na inhaalslag PTS2-categorie

Maurits Morsink kwam in de PTS2-categorie uit, maar moest na een moeizaam zwemonderdeel, waar hij bijna zes minuten achterstand opliep, vol in de achtervolging. Dat ging hem goed af, maar uiteindelijk bleek zijn achterstand net te groot voor een podiumplaats. Achter de Fransman Jules Ribstein (1:05:47), Amerikaan Mohamed Lahna (1:07:18) en Amerikaan Mark Barr (1:07:33) werd Morsink vierde in 1:08:27.

Jetze Plat en Geert Schipper naar goud en brons

Eerder vandaag won Jetze Plat al goud in de PTWC-categorie. Geert Schipper werd in diezelfde categorie derde.