Niels van Lanen kwam zojuist als twintigste over de streep tijdens het WK Junioren in Montreal. De atleet lag aanvankelijk goed voorin de race. Zo bevond Van Lanen zich na het eerste looponderdeel bij de kopgroep en fietste hij helemaal voorin het eerste groepje mee, maar in het tweede looponderdeel kreeg hij het zwaar en zo zakte hij terug naar een 20e plek (+1:58). Hidde Mollee was de tweede Nederlandse atleet die vandaag aan de start stond. Hij behaalde een 42e plek (+4:38). De race werd gewonnen door de Franse Thomas Hansmaennel in 51:40 minuut.

Vanwege de slechte waterkwaliteit – wegens hevige regenval – werd de wedstrijd omgezet naar een duathlon. Dat betekende dat atleten 2500 meter moesten lopen, 19,5 kilometer moesten fietsen en tot slot nog eens 5000 meter moesten lopen.

In het eerste looponderdeel bleef een groep van ruim 40 atleten nagenoeg intact, al waren er wel wat mannen die verder naar voren toe liepen in deze lange lijn aan atleten. Van Lanen lag goed voorin dit lint en wisselde op een elfde plaats, op slechts twee seconden afstand van de eerste man. Mollee hing met een 40e plaats juist achteraan deze ‘groep’ (+0:19).

Tijdens het fietsonderdeel waaiden verschillende atleten – waaronder Mollee – van deze kopgroep af. De groep dunde daardoor uit tot ongeveer 30 atleten. Van Lanen lag bij aankomst in T2 goed voorin de race, want hij mocht als tweede zijn fiets terug in de rekken hangen. Mollee wisselde 51 seconden later als 35e.

In de eerste helft van het looponderdeel verloor Van Lanen een minuut ten opzichte van de kop, waardoor hij rond een achttiende plek kwam te liggen. Qua posities ging hij er in het tweede deel van het lopen niet zoveel meer op achteruit, maar de afstand liep op naar twee minuten. Van Lanen nam uiteindelijk genoegen met een twintigste plaats. Mollee finishte als 42e en gaf 4:38 minuut toe op de winnaar.