Helaas geen direct ticket voor de finale van de World Triathlon Championship Series Montreal voor Rachel Klamer. De atlete had het vandaag vanaf het begin zwaar tijdens de kwalificatierace en zal daardoor vanavond opnieuw in actie moeten komen in de herkansingsronde. Georgia Taylor-Brown stierde ogenschijnlijk op haar gemak op de ‘winst’ van deze qualifier race af en plaatste zich dan ook vol overtuiging voor de finale van morgen. Morgen zullen atleten volgens een Eliminator format racen, wat betekent dat zij drie korte triathlons achter elkaar zullen doen. Iedere race vallen de laatste tien atleten af.

Vanwege de slechte waterkwaliteit – wegens hevige regenval – werd de wedstrijd omgezet naar een duathlon. Dat betekende dat atleten 1000 meter moesten lopen, 7,2 kilometer moesten fietsen en tot slot nog eens 2000 meter moesten lopen. De snelste tien atleten uit deze eerste van twee kwalificatieraces plaatsten zich direct voor de finale van morgen.

Of Klamer het zwaar had tijdens het eerste looponderdeel óf dat het tactiek was, zullen we voorlopig nog niet weten. Wat we wel weten is dat Klamer wat recht te zetten had op de fiets, want de atlete was één van de laatste die haar fiets uit de rekken mocht pakken. Al slaagde Klamer er na een flinke inspanning in om naar de tweede groep toe te fietsen, brak deze vrijwel direct daarna uit elkaar, waardoor het duidelijk was dat een top tien positie vandaag een lastige opgave ging worden.

De vijf atleten die zich in de kopgroep bevonden – de Zwitserse Cathia Schär, de Engelse Sophie Coldwell, de Amerikaanse Kirsten Kasper, de Belgische Valerie Barthelemy en de Engelse Georgia Taylor-Brown – genoten een voorsprong van twaalf seconden op de grote achtervolgende groep. Klamer wisselde zo’n 50 seconden later rond een twintigste positie. Aangezien het vrijwel onmogelijk was om nog terug naar voren te komen, leek Klamer vervolgens haar benen te sparen voor de herkansingsrace die later vandaag nog plaatsvindt.

Het was uiteindelijk Taylor-Brown die op haar gemakje richting de eerste plaats liep, gevolgd door Kasper en Barthelemy, die respectievelijk tweede en derde werden. Klamer finishte als 20e (+2:23).