Richard Murray sleepte zojuist zijn startbewijs voor de World Triathlon Championship Series finale, die morgen plaatsvindt in Montreal. De Zuid-Afrikaanse atleet, die tegenwoordig voor Nederland uitkomt, passeerde de streep met een vijfde plaats. Morgen zullen atleten volgens een Eliminator format racen, wat betekent dat zij drie korte triathlons achter elkaar zullen doen. Iedere race vallen de laatste tien atleten af.

Vanwege de slechte waterkwaliteit – wegens hevige regenval – werd de wedstrijd omgezet naar een duathlon. Dat betekende dat atleten 1000 meter moesten lopen, 7,2 kilometer moesten fietsen en tot slot nog eens 2000 meter moesten lopen. De snelste tien atleten uit deze eerste van twee kwalificatieraces plaatsten zich direct voor de finale van morgen.

Na het eerste looponderdeel viel nog vrijwel niemand af, waardoor zo’n 26 atleten gelijktijdig in het zadel sprongen; onder hen ook Murray. Een valpartij zorgde ervoor dat op het laatste moment die groep nog iets kleiner werd. Bij aankomst in T2 waren er ongeveer zeventien atleten voorin het veld over. Murray wisselde als vijfde en lag er op dit punt dus perfect voor.

Tijdens het lopen ontstond er al snel een groepje van tien op kop en zo konden deze sterke lopers behoudend richting de finish rennen om hun ticket voor de finale te claimen. Het was de Braziliaanse Manoel Messias die als eerste over de streep kwam, de Spaanse Antonio Serrat Seoane werd tweede en de Australische Callum Mcclusky kwam op een derde positie binnen. Murray pakte dankzij zijn vijfde plaats ook een startbewijs voor de finale van morgen.