Eerder vandaag greep Rachel Klamer naast een startplek voor de finale van de World Triathlon Championship Series in Montreal, maar zojuist – tijdens de repachage – wist de atlete alsnog haar ticket te verzilveren. Klamer finishte als derde en sleepte haar slot zo alsnog ruimschoots binnen. De top tien atleten van de herkansingsrace konden zich plaatsen voor de finale.

Vanwege de slechte waterkwaliteit – wegens hevige regenval – werd de wedstrijd omgezet naar een duathlon. Dat betekende dat atleten 1000 meter moesten lopen, 7,2 kilometer moesten fietsen en tot slot nog eens 2000 meter moesten lopen. Morgen, tijdens de finale, zullen atleten volgens een Eliminator format racen, wat betekent dat zij drie korte triathlons achter elkaar zullen doen. Iedere race vallen de laatste tien atleten af.

Net als tijdens de qualifier race leek Klamer het al snel na de start zwaar te hebben en niet in haar ritme te komen. Tijdens het eerste looponderdeel kwam de atlete – die normaal gesproken altijd sterk loopt – buiten de top twintig te liggen. Toch was er nog niets verloren, want iedereen bleef dicht bij elkaar tijdens het lopen en zo lag Klamer in T1 slechts vier seconden achter de eerste vrouw.

Op de fiets voegde alles samen tot een groep met daarin ruim twintig atleten. Er werd aanvallend gereden – met name door de Noorse Lotte Miller – en zo waaiden een aantal atleten van deze groep af. Bij aanvang van het lopen waren er nog achttien atleten in deze kopgroep over.

De Braziliaanse Vittoria Lopes was na een goede wissel als eerste weg, maar werd snel ingehaald door de Australische Jas Hedgeland en de Portugese Melanie Santos. Klamer kwam ondertussen rond een vijfde positie te rennen. In de slotfase schoof Klamer nog op naar een derde plek en zo mag ze morgen dus weer in actie komen tijdens de Eliminator race. De repachage werd gewonnen door Hedgeland.