Hij liet zich even goed voorin de race zien, want na de tweede wissel bestormde hij als tweede het loopparcours, maar in de slotfase moest hij zich iets terug laten zakken. Niels van Lanen finishte net met een nette zesde plaats tijdens het EK voor junioren in Olsztyn. De race werd gewonnen door de Franse Leo Fernandez. Atleten zwommen vandaag 300 meter, fietsten acht kilometer en liepen tot slot nog eens 2000 meter.

Met een voorsprong van enkele seconden mocht de Duitse Jakob von Müller zich na een snel zwemonderdeel als eerste richting zijn fiets begeven. Daarachter volgde een gigantische groep met onder andere Van Lanen. Het duurde niet lang voor de eerste man werd teruggehaald. Aanvankelijk kon niet iedereen het tempo van de achtervolgende atleten bijhouden, want na enkele minuten ontstond een kopgroep met daarin zes atleten en daarachter nog eens vier man.

Halverwege het fietsen voegden veel atleten zich samen tot een kopgroep van ongeveer vijftien man. Van Lanen zat er goed voorin bij en kwam dus op een gunstige positie te liggen zo vlak voor het looponderdeel. Na een goede wissel stormde Van Lanen als tweede T2 uit. Na ongeveer 1000 meter lopen, sprintte de Engelse Ben Cumberland er bij het kleine kopgroepje vandoor. Van Lanen zette met vier andere atleten aan zijn zijde de achtervolging in.

Met nog een paar honderd meter te gaan, zakte van Lanen weg uit het achtervolgende groepje. Terwijl het aanvankelijk Cumberland was die op de winst af leek te rennen, bleek uiteindelijk Fernandez nog over nog een extra dosis energie te beschikken. Zo was het de Fransman die het eremetaal binnensleepte, de Italiaanse Euan de Nigro finishte als tweede en de Franse Gespard Tharreau werd derde. Van Lanen nam genoegen met een prachtige zesde plaats.