Onder alles behalve ideale omstandigheden – veel regen en harde wind – legde de Zweedse Tilda Mansson zojuist beslag op de winst tijdens het EK Junioren in Olsztyn. Luna de Bruin en Sonja de Koning wisten zich gisteren te plaatsen voor de A-finale, maar konden vandaag niet voorin mee komen. Ze finishten respectievelijk als 23e en 26e.

aOver 300 meter wisten twee atleten een gaatje te slaan op de achtervolging. Na een snelle wissel bleef Italiaanse Myral Greco alleen op kop over. Daarachter zette een achtervolgend groepje – zonder Nederlandse atleten – de achtervolging in. Dat er hard werd gefietst in dat groepje was wel duidelijk, want al snel brak het op en bleef er een handjevol atleten over dat Greco achterna jaagde.

Na enkele minuten moest Greco eraan geloven en voegden vijf atleten zich bij haar. Door goed samen te werken, zag de tweede groep de kop steeds iets verder uit beeld verdwijnen. Al ging het om slechts enkele seconden verschil tussen de eerste twee groepen, was het verschil op deze extreem korte afstand wel dusdanig groot dat het voor andere atleten lastig werd om nog terug naar voren te komen. De Koning en De Bruin slaagden er tijdens het fietsen niet in om een positie voorin de wedstrijd – bij de eerste twee groepen – te bemachtigen.

Vlak voor de tweede wissel realiseerde Mansson een kleine voorsprong op de rest van de kopgroep. Tijdens de 2000 meter lopen waren Hadhoum en Greco er direct snel vandoor. Later was het Mansson die naar voren toe stormde en de koppositie van Greco overnam. Hadhoum bleef lange tijd bij haar, maar moest de Zweedse atlete – die enkele weken geleden ook al sterk naar de winst liep bij Europe Triathlon Junior Cup Caorle – na ongeveer een kilometer laten gaan. Zo was het Mansson die opnieuw zegevierde, Hadhoum die genoegen nam met zilver en Julia Bröcker die op het eind nog naar een derde plek toe sprintte. De Koning pakte een 23e plek en De Bruin werd 26e.

De groep tijdens de eerste 300 meter zwemmen. (Foto: 3athlon.nl)