Dat Els Visser vandaag van de rechtbank kreeg te horen dat ze haar overwinning bij Ironman Maastricht terugkrijgt en daarmee ook haar Nederlandse titel Long Distance en het bijbehorende prijzengeld, kwam voor veel mensen als een grote verrassing. Waarschijnlijk ook voor de twee andere betrokken partijen: Ironman en NTB. Laatstgenoemde respecteert de uitspraak van de rechter in ieder geval wel, zo legt directeur Rembert Groenman uit. ,,En we zullen de uitspraak dus ook binnen de door de rechter geëiste veertien dagen opvolgen.”

Dat betekent dat de NTB de Nederlandse Long Distance titel binnen nu en twee weken ‘voorlopig teruggeeft’ aan Visser. ,,Al heeft dat natuurlijk ook consequenties voor de ‘huidige’ nummers één, twee en drie”, legt Groenman uit. ,,We zullen met hen contact opnemen, uitleggen wat er is gebeurd en bespreken hoe we nu verder gaan. En we willen ook nog contact hebben met Ironman. We zijn benieuwd naar wat zij nu gaan doen.”

Daarnaast benadrukt Groenman dat de uitspraak van de rechter ‘voorlopig’ is. ,,Dus hoe gaan we daarmee om? Daar zullen we de komende tijd over nadenken. Niet omdat we deze rechtszaak met Visser door willen voeren of omdat we de uitspraak van vandaag niet willen accepteren, maar wel omdat we niet goed weten wat dit betekent voor andere wedstrijden en nog belangrijker, de regelgeving in het algemeen. Dat is natuurlijk ook een beetje het nadeel van een voorzieningsrechter: hij of zij kan zich niet verdiepen in de sport, ook al wordt dat wel geprobeerd.”

Groenman is – ongeacht wat de uitspraak ook zou worden – in ieder geval blij dat de zaak nu achter de rug is. ,,Dit was vervelend voor iedereen. Voor Els, maar ook voor ons. Het kost moeite en energie.”

De NTB werkt op dit moment aan een officieel statement dat vanavond via hun eigen kanalen gedeeld zal worden.