“De positie op de fiets wordt steeds extremer en we trainen meer en meer om deze positie vol te kunnen houden. Maar ondertussen zie je niet goed meer waar je heen rijdt.” Tom Pidcock doet deze uitspraak tegenover BBC, nadat zijn teamgenoot Egan Bernal eerder deze week keihard ten val kwam tijdens een training op een TT-bike.

Bernal, onder andere winnaar van de Tour de France, reed tegen een stilstaande bus op en kwam met enorme schade en veel breuken op de intensive care terecht. Volgens Pidcock zou die crash heel goed te maken gehad kunnen hebben met het feit dat Bernal op een tijdritfiets trainde, die specifiek bedoeld is voor snelheid en veel minder voor wendbaarheid op de weg.

“Ik zeg niet dat we moeten stoppen met ontwikkelen, maar denk wel na over manieren om veiliger te trainen, zodat we dit soort crashes kunnen voorkomen.” Vervolgens somt Pidcock een waslijst aan wielrenners op, inclusief zichzelf, die ook met een TT-bike zijn gecrasht. “De positie op deze fietsen is dermate extreem, waardoor valpartijen sneller voorkomen”, aldus de Olympisch Kampioen mountainbiken.