Terwijl gisteren Ironman Nice op het programma stond voor de vrouwelijke profatleten, stond ook Ironman 70.3 Nice op het programma. Die wedstrijd – op dezelfde dag en locatie – was Age Group only en dat maakte het des te opvallender dat niemand minder dan Anne Haug van start ging.

De Duitse voormalige wereldkampioene Ironman (en afgelopen jaar nog tweede op Kona, red.) ging ergens achteraan wave 1 van start en begon toen, niet geheel verrassend natuurlijk, aan een enorme inhaalslag. Toen Haug in een tijd van 4:38:44 finishte, bleek ze, net zo min verrassend, de snelste vrouw. De eerste Age Grouper die volgde, was de Franse Sandra Huon, die na 4:48:24 over de finish kwam.

De deelname van Haug, die de wedstrijd gebruikte als voorbereiding op het WK Ironman dat dit najaar in Nice plaatsvindt, is opvallend omdat het professionele atleten eigenlijk niet is toegestaan om bij Age Group wedstrijden van start te gaan. Doen ze dat wel, mogen ze dat jaar doorgaans niet meer van start gaan bij profraces. Ironman maakte in dit geval voor Haug een uitzondering. Haug is niet opgenomen in het overall klassement, maar als je op geslacht zoekt, staat Haug wel bovenaan de ranglijst.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Lucy Charles-Barclay gebruikte Ironman Nice ook als voorbereiding op het WK Ironman later dit jaar. Zij ging wel gewoon van start in de profrace en won daar met overmacht. Haug bedankte Ironman na afloop voor de mogelijkheid om van start te gaan op de 70.3:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IRONMAN France (@ironman_france)