Zoveel wedstrijden wint de Duitse Florian Angert niet, maar als hij wint, dan doet hij dat goed. Zondagmiddag won Angert Ironman Barcelona en dat deed hij – tussen een sterk deelnemersveld – met behoorlijke overmacht en in een razendsnelle tijd. Hij trok de wedstrijd na 7:45:05 uur naar zich toe.

Het was voor Angert een race waarin hij van begin tot eind aan de leiding ging. Die koppositie moest hij aanvankelijk nog wel delen, want het was de Spaanse Guillem Rojas die na 45:53 minuut als eerste uit het water kwam. Angert volgde op twee seconden en ook een handvol andere atleten hield in deze fase de aansluiting. Eén van de grootste favorieten, de Belgische Frederik van Lierde, kwam als achtste uit het water en had toen een achterstand van 50 seconden.

De Belg maakte zijn achterstand op de fiets al snel goed en zo ontstond er al vlot een kopgroep van zes man. Lang bleef die kopgroep echter niet in stand, want Angert schroefde het tempo gauw op en halverwege het fietsonderdeel kwam hij al met een verbluffende voorsprong van ruim tweeënhalve minuut voorsprong op onder andere Van Lierde door. De 90 kilometer die daarop volgde werd door Angert alleen maar gebruikt om het fietsrecord te breken (4:06:13) en zijn voorsprong aanzienlijk groter te maken: toen hij aan de marathon begon had hij zelfs een gat van ruim zeven minuten op nog steeds Van lierde, maar ook de Australische Nicholas Kastelein en Sébastian Fraysse.

Laatstgenoemde verloor tijdens het lopen als eerste de aansluiting met de achtervolgende groep en dus bleven alleen nog Kastelein en Van Lierde over in de strijd om het zilver en brons. De twee kwamen aanvankelijk namelijk wel dichterbij Angert – gedurende de eerste halve marathon snoepten ze een paar minuten van hun achterstand af – maar later verloren ze toch weer terrein. Daardoor kon Angert een titel op zijn naam bijschrijven: na 7:45:05 pakte hij de winst bij Ironman Barcelona.

Ondertussen liep Kastelein halverwege de marathon weg bij Van Lierde en lukte het hem zelfs om een gat van ruim anderhalve minuut op de Belg te pakken. Die gaf zich echter niet zomaar gewonnen en was na 30 kilometer weer voorbij aan Kastelein. Dat klusje maakte hij ook keurig af en zo pakte Van Lierde uiteindelijk het zilver in 7:53:25. Kastelein nam het brons dus mee naar huis na een tijd van 7:57:32.

Bij de mannen stond er slechts één Nederlandse pro aan de start: Steff Overmars. Toen de top drie was gefinisht, liep Overmars op een 33e plaats en op bijna een uur achterstand op de winnaar.