Waar Ironman Barcelona bij de mannen met overmacht werd gewonnen door de Duitse Florian Angert, was er ook bij de vrouwen zondag één atlete die met kop en schouders boven de rest van het veld uitstak: de Zweedse Sara Svensk bleek een maatje te groot voor al haar concurrenten en won de race in 8:34:10.

De 3.8 kilometer zwemmen werd het snelst voltooid door de Poolse Ewa Bugdol: zij had 54:58 minuut nodig voor het zwemonderdeel en pakte een minimaal gaatje van vijftien seconden op onder andere de Belgische Katrien Verstuyft, Franse Candice Mizon en Kroatische Zeljka Saban Milicic. Svensk volgde als vijfde en had een grotere achterstand: 76 tellen om precies te zijn. Hooijman volgde als negende atlete met een achterstand van bijna zeven minuten.

Op de fiets was het Svensk die niet alleen direct naar voren reed, maar daar ook al haar concurrentes al in de beginfase direct het nakijken gaf. Halverwege kreeg zij echter wel gezelschap van de nog sterker fietsende, Australische Dimity-Lee Duke, die een mooie opmars maakte vanuit het achterveld. Achter de twee koploopsters waren het nog steeds Verstuyft, Milicic en Bugdol die op een kleine vier minuten volgden. In deze groep was inmiddels ook de Hongaarse Gabriella Zalinka aangesloten. Hooijman kwam hier als negende door op een achterstand van 8:54 minuut.

Tijdens het fietsen bleek Duke toch iets teveel van haar kruit verschoten te hebben, want niet veel later reed Svensk weer bij haar weg om vervolgens haar voorsprong alleen maar groter te zien worden. Ondertussen veel pech voor Hooijman, want de Nederlandse kwam tijdens het fietsen ten val en zou daardoor aanzienlijk tijd verliezen. Svensk hing in ieder geval haar fiets als eerste terug in de wisselzone en de eerste twee achtervolgsters op een kleine vier minuten achterstand waren Verstuyft en Duke. De rest van de achtervolgende groep had de aansluiting verloren en zou later de achterstand alleen maar groter zien worden.

Tijdens het lopen toonde Svensk opnieuw haar suprematie door heel veel tijd op alle achtervolgsters te pakken. Ondertussen was het de Duitse Laura Zimmermann die een mooie opmars naar voren maakte en zowel Duke als Verstuyft inhaalde. Svensk pakte de overwinning na 8:34:10. Op meer dan een kwartier achterstand legde Zimmermann beslag op het zilver (8:49:12). Verstuyft completeerde het podium met een derde plek in 8:58:10. Daar ging nog wel een mooie eindsprint aan vooraf, want Duke was in de laatste kilometers nog op haar ingelopen en bleek uiteindelijk maar 0,6 seconde later over de streep te zijn gekomen.

Hooijman haalde de finish uiteindelijk niet. Na een kleine 10 kilometer lopen gaf ze er de brui aan: de valpartij op de fiets bleek een te grote weerslag op haar lichaam te hebben en dus staakte ze haar race.