16:00 uur, note: Twee uur na publicatie wenste Sinnige zijn uitspraak – waarin hij aangaf teleurgesteld te zijn in de NTB – iets te nuanceren.  ‘’Zou je aan willen passen dat de NTB afspraken niet is nagekomen. Iets teveel uit de eerste emotie. Maak er maar iets van als: ‘Na de situatie van vorig jaar, waarbij ook het NK werd ingetrokken, is Stichting Triathlon Nieuwkoop in gesprek geweest met de NTB over oplossingen in deze situatie. Hierbij zijn afspraken gemaakt. Richting de wedstrijd is dit een hobbelig traject geweest.’’

—-origineel bericht—-

“We zijn zeer teleurgesteld in de NTB; over hoe dit proces is gegaan en over de afspraken die niet zijn nagekomen. We zitten nu voor het tweede jaar in hetzelfde schuitje en dit verziekt het enthousiasme voor ons als organisatie enorm.” De woorden van Rick Sinnige, die namens de organisatie van de Triathlon van Nieuwkoop spreekt, liegen er niet om. Zojuist werd bekend dat het NK Middle Distance in Nieuwkoop is geannuleerd door de NTB (de wedstrijd zelf gaat overigens wel door, red.). Reden: te hoge blauwalg-waardes in de Nieuwkoopse Plassen.

Vorig jaar werd het NK de avond voor de wedstrijd geannuleerd en ook nu gebeurt het rijkelijk laat: slechts twee dagen voor de strijd zou moeten losbarsten. “Na vorig jaar hebben we samen met de NTB geëvalueerd en bepaald hoe we dit beter konden doen. Thorwald (Algemeen Directeur, red.) is zelf in Nieuwkoop geweest en we hebben met elkaar afgesproken dat zij – de NTB – een commerciële partij voor ons zouden zoeken, die bij ons de juiste testen voor de waterkwaliteit kon doen. Maar, dat is allemaal niet gebeurd en nu moesten we drie weken geleden ineens halsoverkop zelf op zoek naar een geschikte partij.”

Dat lukte nog wel, maar toen volgden er dus testen waaruit blijkt dat er teveel blauwalg in het water zit. “Het gekke is; in het reglement staat dat zolang blauwalg niet zichtbaar is – en dat is niet het geval – er feitelijk niet getest hoeft te worden. Maar, omdat wij de situatie van vorig jaar in ons achterhoofd hadden, hebben we besloten álsnog te testen. Daar zijn we nu dus eigenlijk de dupe van. Daarbij komt ook nog eens het feit dat niet bewezen kan worden dat de blauwalg toxisch is en dus schadelijk kan zijn. Dat kunnen de testen niet bewijzen. Dat is uitgelegd aan de NTB, maar werd als niet relevant weggezet.”

NTB-directeur Thorwald Veneberg: ‘Waardes twintig keer te hoog’

Navraag bij NTB-directeur Veneberg levert een ander beeld. “Ik baal er ontzettend van. Het is een enorme teleurstelling dat het NK Middle Distance geen doorgang vindt in Nieuwkoop. Het is echter niet zo dat wij de watertesten voor Nieuwkoop zouden regelen. We hebben met hen afgesproken dat we zouden aangeven bij welke bedrijven ze deze testen kunnen doen. Het is natuurlijk niet zo dat ze vervolgens achterover kunnen leunen en kunnen blijven afwachten.”

Daarnaast benadrukt Veneberg dat de waardes in de Nieuwkoopse plassen simpelweg veel te hoog zijn. “Twintig keer te hoog, om precies te zijn. Ver boven de norm. We hebben deze uitslagen eind vorige week, begin deze week binnengekregen. De afgelopen maanden is er al steeds een negatief zwemadvies geweest en hebben we de organisatie meerdere keren om aanvullende waterkwaliteitstesten gevraagd. Nieuwkoop is wat dat betreft simpelweg een risicogebied.”

Voor Sinnige – en de gehele organisatie – is de hele situatie uiteraard een enorme teleurstelling. “We werden hier vanmorgen mee wakker gebeld en onze motivatie zakte ver onder nul.”

De Triathlon van Nieuwkoop gaat wel door. Alleen het NK wordt gecanceld.