Warmte, warmte en nog eens warmte: als het niet over de te verwachten sportieve prestaties rondom de Olympische Spelen van 2020 gaat, dan gaat het wel over de temperatuur in Tokyo. Die zijn zo hoog – en datzelfde geldt voor de luchtvochtigheid – dat veel atleten, maar natuurlijk ook trainers, coachesĀ  en zelfs het International Olympic Committee (IOC), hun hart vasthouden voor de gezondheid van de sporters. Dat ziet dus ook de organisatie achter het vierjaarlijkse evenement en daardoor zijn de starttijden van diverse sporten, waaronder ook die van de triathlon, vervroegd.

De triathlon begint nu al om 06:30 uur lokale tijd en dat is dus een uur eerder dan gepland. Eerder werd het testevent voor vrouwen, dat afgelopen augustus plaatsvond en ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen, tijdens het lopen ingekort tot vijf kilometer. Oorzaak daarvan was uiteraard ook de warmte. Die race bleek sowieso al een bizarre, waarbij winnaressen Jessica Learmonth en Georgia-Taylor Brown werden gediskwalificeerd omdat ze hand in hand over de finish kwamen.

Naast triathlon wordt ook bijvoorbeeld de crosscountry – een voor paarden vrij belastend onderdeel – vervroegd gestart. Eerder werd overigens ook al besloten om de marathon en het snelwandelen plaats te laten vinden op een andere locatie: namelijk in het 800 kilometer hoger gelegen en dus veel koelere Sapporo.

Ondertussen zijn er ook al oproepen geplaatst om het openwaterzwemmen en het golftoernooi naar andere, koudere locaties te verhuizen.