Er ging vandaag behoorlijk wat mis tijdens Tri Nijmegen; de divisiewedstrijden werden afgelast vanwege een onveilig parcours, er is sprake van meerdere valpartijen en onveilige situaties en tientallen atleten spreken zich op social media kritisch uit over de wedstrijd. Organisator Tri Hard Series trekt het boetekleed aan in een zojuist verschenen bericht op social media, dat we hieronder integraal overnemen.

Beste atleten/deelnemers aan TRI NIJMEGEN,

Om meteen met de deur in huis te vallen: onze oprechte excuses – TRI NIJMEGEN had niet de gewenste kwaliteit die wij bij al onze wedstrijden voor ogen hebben en die jullie van ons gewend zijn. Helaas hebben we vandaag – in samenspraak met de NTB-jury – moeten besluiten de Eredivisie en 3eDivisie-wedstrijden geen doorgang te laten vinden. Ons parcours voor dergelijke stayerwedstrijden was niet veilig genoeg; jullie kritiek is terecht en die trekken we ons ten zeerste aan. Er was – voor deze stayerwedstrijden – sprake van een onveilige situatie op het fietsparcours; iets dat we nooit gewild hebben, maar helaas toch is gebeurd. Op basis van de ochtendseries hadden we het volste vertrouwen in veilige divisiewedstrijden, maar daarin zijn we voorbij gegaan aan dat de dynamiek verandert door de stayercomponent van de divisiewedstrijden in de middag. Dat concept bleek niet veilig voor dit parcours. Daarnaast hebben we onvoldoende ingespeeld op de impact die de last-minute wijziging van een triathlon naar een duathlon met zich meebracht. Onze oprechte excuses daarvoor. Hoe vervelend ook; we zijn blij dat we uiteindelijk – in samenspraak met de betrokken partijen – hebben besloten om de wedstrijden stil te leggen en alleen nog een hardloopwedstrijd te organiseren. Daarmee hebben we de schade beperkt.
We zullen de komende periode gebruiken om goed met elkaar te kijken naar waar we tekort hebben geschoten in de organisatie van onze wedstrijd. We hebben de races grondig voorbereid, met alle aandacht die dat vereist, en voor een aantal gevaarlijke punten op het parcours – in onze ogen passende – oplossingen bedacht. Die oplossingen bleken vandaag echter niet voldoende.
Het behoeft – hopelijk – geen uitleg dat we de veiligheid van onze atleten altijd voorop hebben staan. Juist daarom balen we extra van de vandaag ontstane situatie en zullen we in kaart brengen waar we cruciale steken hebben laten vallen. Een aantal atleten is vandaag ten val gekomen; we wensen hen álle sterkte toe met hun herstel.
Op social media zien we een een paar berichten voorbij komen dat een aantal van onze andere wedstrijden ook niet veilig geweest zouden zijn. Opvallend; nog nooit is er een atleet naar ons toegekomen om te zeggen dat onze wedstrijden onveilig zijn en in de atletenbeoordelingen scoren onze wedstrijden altijd hóóg, ook op het gebied van veiligheid. Onze veiligheidsplannen zitten ruim boven de veiligheidsnormen die gesteld worden door gemeentes, vergunningverleners en veiligheidsdiensten. Mochten jullie nare ervaringen hebben met onze eerdere wedstrijden, neem dan vooral contact op via info@trihard.nl, zodat wij daarvan op de hoogte zijn en daar naar kunnen handelen.
Rest ons te zeggen dat we tegelijkertijd blij zijn met de reacties van atleten die vanochtend wel hebben genoten van de Open Series. Helaas, Wet van Murphy: daar hadden we te maken met stroomproblemen bij de registratie. Door een defect aggregaat moesten deelnemers onnodig lang wachten om zich te kunnen registreren. Ook daarvoor ons excuus.
We zullen lering trekken uit vandaag.