Het is de wedstrijd die bij vrijwel alle profatleten het hoogst op het lijstje staat en uitgerekend één van de atleten met de minste ervaring, heeft zojuist de wereldtitel bij Ironman Hawaii gepakt: Chelsea Sodaro. De Amerikaanse topatlete zal bij weinigen op het favorietenlijstje hebben gestaan – ze deed pas één keer eerder een Long Distance, toen ze achter Laura Philipp tweede werd bij Ironman Hamburg – maar tijdens de run sloeg ze genadeloos hard toe, liet ze favorieten als Daniela Ryf, Lucy Charles en Anne Haug kansloos en zo won ze de wedstrijd – en daarmee de wereldtitel – uiteindelijk in een tijd van 8:33:46.

Tijdens het zwemmen was het – geheel volgens de verwachting – Lucy Charles die de wedstrijd aanvoerde. Zij kwam na 50:57 minuut uit het water en werd toen op 41 seconden gevolgd door een viertal: Lauren Brandon, Pamella Oliveira, Rebecca Clarke en Fenella Langridge. Het was die laatste die meteen naar voren reed en vervolgens reed ze vrijwel het gehele fietsonderdeel samen met Charles aan de leiding.

Pas na ongeveer 170 kilometer sloot Daniela Ryf, die na het zwemmen nog een achterstand van zeven minuten had, aan bij de twee koploopsters. Sterker nog: ze ging er meteen overheen en pakte zo nog een minimale voorsprong richting T2. Het fietsen werd overigens ontsierd door een aantal penalty’s, waardoor onder andere Lisa Norden en Laura Philipp kostbare tijd verloren.

Tijdens de run waren de rollen weer volledig omgedraaid; daar liep Charles binnen een kilometer voorbij aan Ryf. Sodaro lag op dat moment nog vijfde, op meer dan drie minuten achterstand, maar rukte snel op naar voren en nam na ongeveer twaalf kilometer de leiding in de wedstrijd over. Vanaf dat moment volgde een kat- en muisspel, maar Sodaro stond sterk in haar schoenen, verslapte nergens en trok de wedstrijd met overtuiging naar zich toe; ze won de race in 8:33:46. Charles pakte uiteindelijk het zilver in een tijd van 8:41:37 en Anne Haug, die lang probeerde Charles in te halen en ook heel dichtbij, maar net niet dichtbij genoeg kwam, werd derde in 8:42:22.

Een uitgebreid verslag aan wedstrijdupdates, van start tot finish, vind je hier.