REDACTIONELE NOOT:  vandaag – 8 oktober – vindt de mannenwedstrijd plaats. De livestream en de updates van die race check je door hier te klikken.

Om 18:25 uur Nederlandse tijd gaat het WK Ironman op Kona van start: wat betreft profs is het dan de beurt aan de vrouwen en daarnaast gaan er duizenden Age Groupers – waaronder Nederlanders – van start.

Hieronder vind je een livestream van de race en, mocht je niet in de mogelijkheid zijn om de hele wedstrijd live te kijken, daaronder vind je constant wedstrijdupdates. De laatste update wordt steeds bovenaan geplaatst, dus bij het refreshen van je browser zie je steeds de laatste updates bovenaan. Voor de updates zie je een tijd: dat is de tijd dat de dames op dat moment aan het racen zijn.

Tekst gaat verder onder afbeelding

9:00 – En inmiddels is ook de volledige top tien binnen. Wat een prachtige wedstrijd hebben we gezien. Voor nu beëindigen we deze liveticker. Dank voor het volgen! Aankomende zaterdag, 8 oktober, doen we uiteraard ook weer live verslag van de mannenrace.

10. Laura Siddall +34:02

9:00:00 – Chelsea Sodaro: “Ik ben volledig sprakeloos. We hebben hier met de familie keihard aan gewerkt. Ik heb geen groot team om me heen, maar wel een geweldige familie.”

8:54:43 – De verschillen zijn in de slotfase nog behoorlijk groot geworden, maar inmiddels is de top vijf binnen.

8:49:30 – Anne Haug: ”Het was zo gigantisch zwaar om bijna dertig kilometer zo dicht achter Lucy Charles te lopen. Iedereen langs de kant riep dat ik vlakbij was. Maar ja, dat wist ik natuurlijk, want ik kon haar zien. Maar dichterbij komen lukte gewoon niet. Dat was mentaal heel zwaar.”

8:42:22 – Kort daarachter pakt Anne Haug het brons in 8:42:22. Het WK-podium is daarmee compleet.

8:41:37 – Lucy Charles houdt stand en wordt tweede in 8:41:37.

8:33:46 – Chelsea Sodaro doet het! Wát een dag. De Amerikaanse is wereldkampioene! Met een looptijd van 2:51:45 breekt ze net niet het looprecord, maar wat maakt het uit? WERELDKAMPIOEN!

8:30:00 – Met nog twee kilometer te gaan loopt Charles nog steeds 20 seconden voor op Haug. Het lukt de Duitse maar niet om het gaatje naar Charles te dichten. Wat een spannende strijd om het zilver en brons.

8:18:50 – Sodaro zou zomaar de snelste looptijd op Kona kunnen verbeteren. Het looprecord stamt uit 2014, toen Mirinda Carfrae 2:50:26 noteerde. Het wordt krap, maar is mogelijk.

8:09:45 – Het lijkt volledig duidelijk dat Sodaro de wedstrijd wint en Charles en Haug strijden om het zilver en brons. Het gaat naar de nummer vier, Laura Philipp op dit moment, is meer dan veertien minuten voor Sodaro en meer dan zeven minuten voor Charles en Haug. Philipp beleeft wel een sterke race want is tijdens de marathon heel veel posities naar voren gelopen.

8:06:00 – Ondertussen wordt de strijd om het zilver en brons bijzonder spannend. Charles en Haug liggen nog maar 25 seconden uit elkaar, op dit moment in het voordeel van Charles. Zicht op de overwinning hebben beide vrouwen eigenlijk niet meer; het gat naar Sodaro is rond de zeven minuten.

8:05:00 – Sodaro is de altijd pittige grens van 35km voorbij. Ze zit dus in de laatste zeven kilometer en gaat geschiedenis schrijven. Wat een dag voor de Amerikaanse die bezig is aan haar pas tweede Long Distance. Ongekend.

7:46:30 – Laura Philipp is inmiddels opgerukt naar een vijfde plaats, en is niet alleen Lisa Norden, maar ook Daniela Ryf voorbij.

7:45:00 – Nog twaalf kilometer te gaan en de temperatuur loopt hard op. Het is nu 29 graden, maar de gevoelstemperatuur ligt op 35 graden. Afzien voor alle atleten.

7:37:30 – Hoog bezoek langs de kant: Jan Frodeno. “Mijn geld had ik gezet op Daniela Ryf. Een paar dagen terug zag ze er zo sterk uit.”

7:34:30 – Extra indrukwekkend: Sodaro heeft pas één keer eerder een Long Distance volbracht. Ze plaatste zich voor Kona bij Ironman Hamburg, waar ze achter Laura Philipp tweede werd. Als je haar vandaag ziet racen, zou je niet zeggen dat ze zo weinig ervaring heeft op deze afstand.

7:30:00 – De vrouwen komen elkaar nu tegen op het heen-en-weer stuk en kunnen Sodaro dan eens in de ogen kijken. Ze zullen dan zien: met Sodaro valt vandaag niet te dollen. Dit is een vrouw ‘on a mission’.

7:20:35 – Dit is echt een staaltje ‘hogere school triathlon’. Chelsea Sodaro lijkt op de overwinning af te stevenen, want alle vrouwen verliezen ineens snel en veel tijd op haar. Na 22.5 kilometer is dit de top tien:

10. Sarah Crowley +20:03

7:03:00 – Terwijl we dik over de zeven uur zitten en bijna halverwege de marathon zijn, houdt Sodaro zeer goed stand. Charles volgt op 2:02 minuut en Haug op 4:13 minuut. Blijft Sodaro dit volhouden of komt ze de man met de hamer nog tegen? Vooralsnog ziet het er steady en soepel uit,

6:54:30 – Ook al loopt Haug niet dichter naar Sodaro toe; ze is wel opgerukt naar de derde positie. Dat betekent dat ze voorbij is gegaan aan Langridge, Ryf en Svensk. Inmiddels ligt Haug dus op een podiumpositie.

6:47:00 – Sodaro loopt langzaam weg bij Charles, die zeker niet volledig instort. Na 16.5 kilometer is de voorsprong van Sodaro – die nog steeds het snelste loopt van alle dames – 46 seconden. Haug komt niet dichterbij dan vier minuten.

6:29:00 – Uitgerekend op Palani Hill, de steilste klim van de marathon, gaat Sodaro voorbij aan Charles. En dus hebben we weer een nieuwe leidster in de race. Twaalf kilometer van de marathon gehad, dus de race is nog lang. Eén ding is zeker: Sodaro lijkt te vliegen en oogt zeer sterk.

6:25:00 – Terwijl de strijd bij de profs aan het losbarsten is, is het bij de Age Groupers ook bijzonder spannend. Marlene de Boer is bijvoorbeeld naar een derde positie teruggezakt tijdens het fietsen, maar begint nu met een achterstand van 2:28 minuut aan de marathon. Alles is dus nog mogelijk in de strijd om de wereldtitel!

6:22:30 – Na elf kilometer ligt Sodaro nog maar 30 seconden achter Charles. De Britse kan de hete adem van de Amerikaanse al bijna voelen.

6:21:00 – Sodaro racet met het hoofd. Bij iedere drankpost neemt ze heel goed de tijd om te drinken en te koelen. Ze is overigens niet de enige atlete die dat doet, maar dat kan ook bijna niet anders onder deze zware omstandigheden.

6:19:30 – Terwijl de ogen nu gericht zijn op de battle tussen Charles en Sodaro – de Amerikaanse is al genaderd tot minder dan een minuut – loopt Anne Haug ook naar voren. De Duitse ligt nu zesde en heeft een minuut van haar achterstand afgesnoept. Daarmee ligt ze nu nog 4:44 minuut achter de koploopster.

6:10:30 – Dit is hoe een vrouw in vorm er uit ziet: Chelsea Sodaro!

6:08:00 – Anne Haug maakt inderdaad wat tijd goed en loopt nu op 5:10 minuut achterstand. Toch is het looptempo van Sodaro het hoogst; de Amerikaanse verrast vriend en vijand momenteel.

6:06:30 – Ryf lijkt volledig geparkeerd te staan en zakt terug naar een derde plaats. Sodaro komt er overheen met een bijzonder hoog looptempo en is nu de nieuwe nummer twee. De jacht op Lucy Charles lijkt geopend.

6:04:10 – Lucy Charles is met een huzarenstukje bezig; na 6 kilometer hardlopen heeft ze een voorsprong van 1:39 minuut op Ryf. Sodaro loopt nu derde en loopt ook bijzonder goed; zij ligt 1:55 minuut achter Charles en nadert dus Ryf. Langridge zakt een beetje weg en ligt nu vierde op 2:28 minuut.

6:02:10 – Ondertussen gaat Chris Nikic, de eerste atleet met het Syndroom van Down die een LD volbracht, lekker!

5:45:25 – Laura Philipp komt met een achterstand van 9:15 minuut terug in T2 en begint de marathon als elfde. Het zal een lastige opgave worden voor de Europese Kampioene.

5:44:00 – Inmiddels is de volledige top tien terug in T2. Anne Haug kwam als zevende terug en lag toen 5:36 minuut achter. Ook zij verloor dus veel tijd in de laatste fietskilometers, maar nu begint haar favoriete onderdeel. Skye Moench ligt achtste op 5:38 minuut, Jocelyn McCauley negende op 5:39 minuut en Daniela Bleymehl tiende op 7:17 minuut.

5:41:15 – Lucy Charles laat er geen gras over groeien; binnen een kilometer maakt ze haar achterstand op Ryf goed en ze gaat ook meteen voorbij aan de Zwitserse. De eerste (mentale) tik is uitgedeeld!

5:39:00 – Lisa Norden komt als vierde T2 binnen, op 3:06 minuut achterstand. Chelsea Sodaro volgt als vijfde op 3:09 minuut en op 3:28 minuut komt Sara Svensk terug van de fiets. Het veld ligt heel dicht op elkaar dus dat belooft een gigantisch spannende marathon.

5:36:00 – Met een fietstijd van 4:36:11 is Ryf klaar met haar 180 kilometer. Als eerste komt ze T1 binnen. Charles volgt als tweede op 17 seconden en Langridge op 58 seconden. De Britse atlete heeft dus veel tijd verloren in de slotkilometers. Wel lacht ze nog vrolijk naar het publiek, dus wie weet hoe sterk ze loopt vandaag.

5:35:00 – Houd Anne Haug in de gaten. De Duitse topatlete ligt nu achtste op vijf minuten achterstand, maar oogt fris en staat bekend om haar fenomenale loopniveau. Zij zal ongetwijfeld posities gaan winnen tijdens de run.

5:33:00 – In de laatste fietskilometer moet ook Charles haar meerdere erkennen: Ryf pakt een voorsprong van tien seconden.

5:31:15 – Het hoge fietstempo gaat nu ten koste van Langridge. Met nog twee kilometer te gaan moet ze lossen bij Ryf en Charles; ze ligt nu derde, op 22 seconden achterstand.

5:23:20 – Nee hoor, Ryf gaat er gewoon meteen aan voorbij. Ook Charles ingehaald. We hebben nu dus een kopgroep van drie vrouwen, met Ryf op de eerste positie.

5:23:00 – Het moment dat Ryf voorbij gaat aan Langridge. Charles rijdt daar nog een paar seconden voor. Indrukwekkend.

5:20:00 – Bizar hoe sterk Lisa Norden rijdt. Ze heeft inmiddels aansluiting gevonden bij Sodaro en rijdt op 3:15 minuut achterstand. Ze heeft echt heel hard tijd goedgemaakt nadat ze eerder vijf minuten tijdstraf uit moest zitten.

5:18:30 – Met nog twaalf kilometer te gaan is Ryff tot 17 seconden genaderd. Nu is de grootste vraag; gaat ze nog voor T2 voorbij aan Charles en Langridge, of blijft ze bij hen rijden om nog even op adem te komen voordat de marathon bijna begint?

5:14:00 – Sterk optreden ook van Chelsea Sodaro: de Amerikaanse atlete ligt nog steeds vierde, ook al rijdt ze al geruime tijd solo. Ze zit op drie minuten van de koploopsters.

5:12:30 – Marlene de Boer en Ingrid Eelkema zijn hun koppositie helaas verloren. De Boer ligt nu derde, terwijl Eelkema is teruggezakt naar een achtste plaats. Barel gaat nog steeds sterk en ruim aan de leiding.

4:55:20 – Het wordt bijna saai om op te schrijven, maar er is één vrouw die momenteel de show steelt. Met nog dertig kilometer te gaan, ligt Ryf nog maar 55 seconden achter. Ze kan de twee vrouwen voor zich al zien – in de verte – en heeft nu een mooi richtpunt.

4:46:10 – Ryf blijft inlopen. Nog anderhalve minuut achterstand op de twee leidsters. Ze is op dreef.

4:33:00 – Het is ietwat wonderbaarlijk; in de achtervolgende groepen worden grote favorieten aan de kant gezet vanwege drafting. De twee leidsters in de wedstrijd worden nog constant omringd door motoren en rijden ook niet op de gewenste twaalf meter…

4:31:00 – En alsof het niets is; Ryf blijft maar dichterbij komen. Minder dan twee minuten achterstand nog. Ze is dus al meer dan vijf minuten ingelopen. Gaat ze nog voor T2 aanhaken?

4:27:00 – Er gebeuren wonderlijke dingen; Charles komt weer terug en neemt de leiding van Langridge over. De wind trekt nog steeds aan dus de laatste kilometers zullen pittig worden. Nog ongeveer 45 kilometer te gaan.

4:16:10 – Dat was nog sneller dan verwacht. Ryf heeft Sodaro en Moench bijgehaald, twijfelde niet en ging er meteen overheen. Ze ligt nu derde.

4:13:30 – Ondertussen blijft Charles volhouden en zich vastbijten in Langridge. Ze heeft nu weer drie seconden goedgemaakt en rijdt op 12 seconden achterstand. De wedstrijd wordt met de minuut interessanter.

4:12:50 – Het lijkt niet lang meer te duren voor Ryf – die nu vijfde ligt – bij Sodaro en Moench komt. Op dat moment liggen allen nog Charles en Langridge voor haar. Ryf rijdt nog steeds een loodzwaar verzet, maar rijdt op dit moment over de 45 kilometer per uur!

3:58:00 – Lisa Norden laat zich blijkbaar niet weerhouden door haar penalty; haar achterstand op Langridge bedraagt slechts 5:47 minuut, terwijl ze vijf minuten heeft stilgestaan. Ze rijdt dus echt krankzinnig sterk. Ook Laura Philipp, die eerder vijf minuten stil stond, maakt weer wat tijd goed. Ze ligt nu dertiende en rijdt op 8:45 minuut achterstand.

3:56:20 – Daniela Ryf maakt een eerste serieuze move. Na 111 kilometer op de fiets rijdt ze weg uit haar groepje, op 3:30 minuut achterstand in de achtervolging op Langridge.

3:53:00 – Hangt er magie in de lucht van Hawaii? De foto is bijzonder slecht, maar de prestatie van Rob Barel des te beter! Op dit moment voert hij zijn leeftijdscategorie aan. Na vijftig kilometer op de fiets heeft Barel ruim zeven minuten voorsprong op zijn eerste achtervolger. Op naar de wereldtitel!

3:49:10 – Langzaam meer zeker loopt Langridge uit: 15 seconden voorsprong op Charles nu.

3:39:50 – Langridge gaat lekker door en pakt weer een paar seconden op Charles, die echt moeite heeft om bij te blijven.

3:35:00 – Ondertussen zijn Sara Svensk, Daniela Bleymehl, Daniela Ryf en Anne Haug – de dames op de posities  8-10 – op ramkoers: hun achterstand op Langridge en Charles bedraagt nog maar 4:10 minuut.

3:33:30 – Nog geen minuten later sluit ook Rebecca Clarke aan in de penaltybox. De wedstrijd wordt nu aardig beslist door tijdstraffen.

3:32:30 – Nog meer slecht nieuws: na de eerdere penalty’s nu ook straffen voor Lisa Norden en Jocelyn McCayley. Ook deze twee vrouwen mogen – of beter gezegd moeten – vijf minuten stilstaan.

3:29:30 – De vrouwen hebben 95 kilometer gereden en zijn dus ruim over de helft. Langridge leidt zeven seconden voor Charles. Ondertussen zijn de dames daarachter snel dichterbij gekomen. Lisa Norden en Jocelyn McCauley volgen op respectievelijk 1:40 minuut en 1:54 minuut. Chelsea Sodaro en Skye Moench volgen op 2:15 minuut, dus het veld komt dichter en dichter op elkaar.

3:23:40 – Nu lijkt Langridge toch ineens een beetje weg te rijden bij Charles. Het gat is zo’n 25 meter.

3:20:00 – De vier dames achter Charles en Langridge proberen nog steeds dichterbij te komen. De timing van Ironman ligt er weer even uit, dus het is onduidelijk of ze daar op dit moment in slagen. Ook de commentatoren hebben geen idee.

2:57:30 – Ironman krijgt ondertussen behoorlijk wat kritiek in de comments, vanwege het feit dat de twee koploopsters worden omringd door motoren die zéér dichtbij de atleten rijden. Het is overduidelijk dat de koploopsters daar voordeel van hebben.

2:51:00 – We hebben ondertussen twee Nederlandse Age Groupers die de wedstrijd aanvoeren: Marlene de Boer heeft de koppositie overgenomen en ook Ingrid Eelkema gaat aan de leiding. Beide dames zijn op ramkoers!

2:46:00 – Hoe pijnlijk ook, Laura Philipp is teruggezakt naar een achttiende plek en rijdt nu op bijna tien minuten achterstand op koploopsters Charles en Langridge.

2:42:30 – Terwijl de groep daarachter uit elkaar is gevallen door de penalty’s die zojuist zijn uitgedeeld, zijn alleen Daniela Bleymehl, Daniela Ryf, Anne Haug en Sara Svensk over. Zij blijven tijd goedmaken en rijden op 4:55 minuut achterstand. Zij zullen waarschijnlijk snel aansluiten bij de groep met Norden.

2:40:20 – Terwijl de omstandigheden zwaarder worden – de wind trekt behoorlijk aan – zijn de eerste twee dames aan de klim naar Hawi begonnen. Dat is even andere koek dan de afdaling die ze net hadden. Ondertussen bedraagt hun voorsprong op de eerste achtervolgsters vier minuten: Lisa Norden, Jocelyn McCauley, Skye Moench, Lauren Brandon, Chelsea Sodaro en Rebecca Clarke.

2:33:00 – Charles blijkt toch wat sterker dan ze oogde; ze heeft de koppositie van Langridge weer overgenomen. De twee Britse dames rijden op prima afstand van elkaar, maar hebben zeker ook goede steun aan elkaar.

2:28:00 – Philipp is ontzettend boos over haar penalty, maar zit weer op de fiets. Helemaal solo nu, dus het zal bijzonder lastig voor haar worden. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Tijdens de vijf minuten penalty was ze aan het huilen in de penaltybox.

2:23:00 – De grote groep met Ryf, Haug en Philipp reed te dicht op elkaar. In ieder geval een aantal van de atletes, zo oordeelt de jury, want zowel Sarah Crowley als Laura Philipp zitten vijf minuten penalty uit nu. Daarmee verliezen ze dus niet alleen veel tijd, maar ook cruciale posities.

2:17:15 – Charles lijkt steeds meer moeite te hebben met het tempo van Langridge. Ze rijdt nog wel in de buurt, maar laat af en toe een klein gaatje vallen om dan weer wat dichterbij te rijden. Doorgaans is dat geen goed teken, des te minder op dit soort lange, rechte wegen waar geen noodzaak is om van het gas af te gaan.

2:15:30 – De afgelopen kilometers is de groep met Ryf/Haug/Philipp ineens weer hard dichterbij gekomen. Opnieuw dertig seconden goedgemaakt en daarmee is de achterstand op Charles en Langridge nog 5:30 minuut. Er is 50 kilometer gereden.

2:10:00 – Daniela Ryf rijdt een bijzonder zwaar verzet. Haar gezicht vertoont enige tekenen van vermoeidheid en ze zweet hevig. Heel gek is dat ook niet, want het is ongenadig warm.

1:59:00 De groep met Ryf, Haug en Philipp heeft de afgelopen kilometers geen tijd meer goed gemaakt. Na veertig kilometer is dit de top zestien:

16. Haley Chura (+6:02)

1:56:00 – Charles en Langridge naderen al een kwart van het fietsonderdeel en zijn de 40 kilometer voorbij. Hun voorsprong op Brandon en Clarke is opgelopen tot bijna twee minuten. De groep daarachter is hetzelfde gebleven en rijdt nog steeds rond de 3:30 minuut achterstand.

1:55:00 – Terwijl Marlene de Boer geweldig sterk naar voren reed binnen haar Age Group categorie, rijdt ze lek. Een enorme setback voor de titelverdedigster. Maar, de race is nog jong en alles is nog mogelijk.

1:52:00 – Fenella Langridge aan de leiding:

1:48:30 – Terwijl de koploopsters zo’n 39 kilometer per uur rijden, rijdt de groep met Ryf, Haug en Philipp dik boven de veertig per uur. De verwachting is dat ze de komende kilometers hard tijd blijven goed maken.

1:46:00 – Voor het eerst neemt Langridge ook de koppositie over. Wel een goed moment, want Charles stoorde zich een beetje aan het feit dat Langridge zo lang alleen maar in het wiel bleef hangen.

1:44:30 – Ze rijdt dan wel op zes minuten achterstand, maar het palmares van Daniela Ryf spreekt voor zich. Deze titelverdedigster kun je nóóit afschrijven.

1:40:00 – Na 23.5 kilometer op de fiets, zijn het Charles en Langridge die een voorsprong van 1:16 minuut op Brandon en Clarke hebben. Daarachter een groepje met Moench, Crowley, Norden, McCauley, Sodaro en Oliviera om de top tien compleet te maken; zij rijden op 3:40 minuut achterstand. Ondertussen blijft de groep met Ryf, Haug en Philipp tijd goed maken; er is weer een halve minuut van de achterstand afgesnoept en dus blijft er nog een gat van zes minuten over.

1:26:00 – De groep met Ryf, Haug en Philipp heeft nu zo’n dertig seconden van de achterstand goedgemaakt. Een mooi begin dus, maar het gat op de twee koploopsters is nog wel 6:30 minuut.

1:22:30 – Het was even spannend wat er zou gebeuren, maar Langridge besluit niet direct over Charles heen te gaan. Ze blijft nu achter haar hangen. Beide dames zijn Brits, dus wellicht kunnen ze van elkaar profiteren.

1:19:12 – Na zestien kilometer blijkt dat Langridge bijzonder sterke fietsbenen heeft. In haar eentje is ze naar Charles toe gereden; we hebben nu dus twee koploopsters in de race. Clarke en Brandon volgen op een kleine minuut achterstand.

1:14:00 – Met een zwemtijd van 59:14 minuut, komt Marlene de Boer als achtste in haar leeftijdscategorie uit het water. Ze ligt 3:34 minuut achter op de koploopster en ligt dus perfect in de race na het eerste onderdeel.

1:10:30 – Na 7.5 kilometer op de fiets heeft Charles haar voorsprong weer vergroot to 35 seconden. Achter haar Langridge, Brandon en Clarke. Oliveira heeft, na een sterke swim, de aansluiting op de fiets verloren. Ze ligt nog wel vijfde, maar ligt al 2:20 minuut achter Charles.

1:09:30 – Lucy Charles voert het veld op de fiets aan.

1:07:00 – Ironman ondervindt problemen met de timing app. De tijden die nu doorkomen – Laura Philipp als leider bijvoorbeeld – kloppen niet.

1:00:00 – Snelste wissels in T1? Check:

57:20 – Werk aan de winkel voor een aantal favorieten. De vierde groep komt nu uit het water, op zeven minuten achterstand. In die groep zitten Maja Stage-Nielsen, Daniela Ryf, Laura Philipp, Manon Genet, Chantal Sainter, Anne Haug, Kate Bevilaqua, Susie Cheetham, Renee Kiley, Penny Slater, Laura Siddall, Sara Svensk en Daniela Bleymehl.

54:39 – Ook de tweede achtervolgende groep is uit het water: Haley Chura, Jocelyn McCauley, Lisa Norden, Sarah True, Chelsea Sodaro, Sarah Crowley en Skye Moench. Nu is het vooral wachten op Daniela Ryf, Anne Haug en Laura Philipp.

54:00 – In de lange wisselzone lopen de vier achtervolgende dames al meteen in op Charles: de achterstand bij het opstappen van de fiets was nog 28 seconden.

51:38 – De vier achtervolgsters, Lauren Brandon, Pamella Oliveira, Rebecca Clarke en Fenella Langridge, volgen op 41 seconden achterstand en zullen op de fiets het voordeel hebben van een groep.

50:57 – En daar is ze dan hoor: Lucy Charles inderdaad als eerste uit het water. In de 3athlon Ironman Hawaii Poule werd ze ook het vaakst genoemd als snelste zwemster. Ze deed 50:57 over haar swim.

39:30 – Met nog dik minder dan achthonderd meter te zwemmen, lukt het Charles inderdaad niet om een groot gat te slaan. De vier achtervolgende dames  – Lauren Brandon, Pamella Oliveira, Rebecca Clarke en Fenella Langridge – zitten op slechts vijftig meter.

29:00 – Lauren Brandon voert de eerste achtervolgende groep aan en dat groepje lijkt iets aan achterstand goed te maken op Charles.

25:30 – Daniela Ryf zit in dezelfde groep als Laura Philipp. Normaliter zwemt Ryf veel beter dan Philipp, dus heeft Ryf een slechte start of is Philipp sterker dan normaal? Het water is behoorlijk ‘choppy’, dus wellicht speelt dat ook nog een rol.

24:37 minuut – Lucy Charles gaat zo hard dat ze nu al op het verste punt van het zwemparcours zit. Haar voorsprong blijft groter worden. Niet geheel onverwachts zal de Britse het eerste gedeelte op de fiets solo moeten doen. Wellicht kan ze zelfs vooruit blijven.

Lucy Charles

16:50 minuut – Het blijven prachtige beelden; grote groepen Age Groupers die nu van start gaan.

9:30 minuut – Terwijl Lucy Charles haar voorsprong snel vergroot, vormt achter de Britse een achtervolgende groep van vier dames. Daar weer achter zit een groep van acht en dáár weer achter een nog grotere groep met titelverdedigster Daniela Ryf.

1:00 minuut – De race is nog geen honderd meter onderweg en Lucy Charles heeft nu al een gat op de andere dames. De Britse topatlete gaat zeker voor de snelste zwemtijd van de dag.

00:01 – WE ZIJN ONDERWEG! Ironman Hawaii is los! Het startschot heeft geklonken en de profatleten (vrouwen) zijn onderweg voor hun 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42.2 kilometer hardlopen.

-6:00 minuut – De vrouwen liggen inmiddels in het water voor hun warming-up en ondertussen wordt het volkslied gezongen. Kippenvel voor iedereen die op Kona aanwezig is. Het gaat bijna beginnen. De laatste minuten voor de start!

-10:00 minuut – Nog maar tien minuten en de race gaat los! De vrouwen staan op het punt het water in te gaan.

-19:00 minuut – Door de organisatie worden deze vijf dames als grootste favorieten gezien.

-21:00 minuut – Dit zijn de plaatjes! Nog 20 minuten tot de start en de zon in Kona komt op!

-32:00 minuut – Wil je graag weten over welk parcours atleten vandaag racen? Check het zwem-, fiets- en loopparcours hier.

-47:30 minuut – Misschien wel de meest bijzondere deelnemer van vandaag: Chris Nikic. Twee jaar terug werd hij de eerste atleet met het Syndroom van Down die een Long Distance volbracht en vandaag hoopt hij daar het WK Ironman aan toe te voegen. Chris: hoe laat is het? ‘Game Time Baby’

-52:00 minuut – Heather Jackson oogt ontspannen en maakt grapjes over de race. ‘Ik heb deze wedstrijd al meerdere keren gewonnen. In mijn hoofd tenminste’.

-56:30 minuut – Het is, een klein uur voor de start, 24 graden op Kona. De watertemperatuur is 27 graden. Op dit moment staat er weinig wind maar met 88% is er een hoge luchtvochtigheid.

-1:03:30 uur – Benieuwd naar welke Nederlanders er vandaag – donderdag 6 oktober – in actie komen? Je vindt het hier! Marlene de Boer en Kyra Meulenberg verdedigen hun wereldtitels vandaag!

-1:07 uur – Lisa Norden in een interview voor de race: ‘Ik heb veel respect voor het eiland. Ik kijk niet alleen naar klassering vandaag’

Lisa Norden

-1:10 uur – Met iets langer dan een uur te gaan laat Daniela Ryf zich zien. Zij is misschien wel de grootste favoriet van de dag. Maar wat gaat er gebeuren vandaag? Er wordt zelfs een beetje regen voorspeld; iets dat niet vaak voorkomt tijdens het WK Ironman.