Ze had één doel op Kona: haar wereldtitel verdedigen en daarmee ook haar laatste race als amateur goed afsluiten. Marlene de Boer zal volgend jaar als profatlete racen en wilde nog één keer knallen op Hawaii, maar tijdens de marathon ging het mis en viel ze na ongeveer dertig kilometer uit.

De teleurstelling zal alleen maar groter zijn omdat De Boer prima in de wedstrijd lag. Ze kwam als achtste uit het water en had toen een achterstand van 3:34 minuut op de eerste dame van dat moment. Op de fiets reed De Boer al snel naar voren en maakte ze veel tijd goed. Zelfs een lekke band in de beginfase kon niet voorkomen dat ze na veertig kilometer de leiding in de wedstrijd had overgenomen en zelfs een voorsprong van zeventien seconden te pakken had. In de kilometers die volgden werd die voorsprong vervolgens uitgebouwd tot bijna drie minuten.

Ongeveer halverwege het fietsonderdeel kreeg De Boer echter opnieuw te maken met een tegenslag en zag ze haar concurrenten ineens weer rap dichterbij komen. Na 125 kilometer waren de Poolse Magdalena Lenz en Duitse Cindy Friebel bij haar aangesloten en was haar positie ineens een stuk minder comfortabel. Niet veel later verloor De Boer de aansluiting met deze twee vrouwen om uiteindelijk met een achterstand van 1:50 minuut op Friebel en 53 seconden op Lenz terug te keren in T2. De Boer had op dat moment een zwemtijd van 59:14 minuut en een fietstijd van 5:11:52 genoteerd.

Tijdens het lopen werd de achterstand van De Boer aanvankelijk wat groter, maar nadat de eerste paar kilometers waren afgevinkt, kwam ze beter in haar ritme en ging ze voorbij aan Friebel, die daarna snel terrein op De Boer verloor. Ook Lenz werd bijgehaald, al bleef de Poolse bijna 25 kilometer lang zo’n twintig tot dertig seconden voor de Nederlandse lopen.

Tot het 26 kilometer-punt bleef dat zo, maar toen verloor De Boer ineens minuten. Twee kilometer later had ze zelfs een achterstand van ruim vier minuten en weer twee kilometer later, na dertig kilometer dus, kwam De Boer niet meer door in de timing en bleek de op papier favoriet voor de wereldtitel, uitgestapt

Marlene de Boer racete in de categorie F30-34. De profrace werd gewonnen door Chelsea Sodaro. Een wedstrijdverslag vind je hier. Een uitgebreide liveticker, met updates van start tot finish, vind je hier.