De hoop was wellicht op iets meer – kanshebbers waren bijvoorbeeld Marlene de Boer en Rob Barel, maar beiden vielen uit – maar uiteindelijk zijn er donderdag 6 oktober twee Nederlandse Age Groupers binnen de top tien van het WK Ironman op Hawaii gefinisht: Margareth van den Boogert en Kyra Meulenberg. Van den Boogert, die vijfde werd in de categorie F55-59, zat zelfs minder dan een minuut van het podium.

Van den Boogert finishte namelijk in een tijd van 11:18:27 en was daarmee 11:08 minuut langzamer dan de Canadese winnares Yvonne Timewell. De nummer drie – Genelle van der Riet uit Zuid-Afrika – finishte slechts 48 seconden eerder en de Australische Caroline Anderson, die vierde werd, zat maar 25 seconden voor Van den Boogert, die nog steeds een geweldige prestatie leverde.

Van den Boogert zette met een zwemtijd van 1:18:26 de 35e zwemtijd binnen haar categorie neer en begon toen aan een inhaalslag. Door precies 6:00:00 uur te fietsen, noteerde ze de elfde fietstijd en was ze al sterk naar voren opgerukt. Tijdens het lopen ontstond een rechtstreeks duel met Van der Riet en Anderson, maar toen Van den Boogert haar marathon in 3:50:13 afwerkte en een totaaltijd van 11:18:27 noteerde, kwam ze dus net tekort voor eremetaal.

Kyra Meulenberg zat uiteindelijk verder van het podium, maar mag met een zevende plaats in de altijd sterk bezette categorie F25-29, meer dan trots zijn. Voor Meulenberg, die in een tijd van 10:31:16 uur finishte, betekent het wel dat ze haar wereldtitel uit St. George niet heeft kunnen prolongeren.

Voor Meulenberg gold – net als voor Van den Boogert – dat ze gedurende de dag aan een enorme inhaalslag bezig was. Met een zwemtijd van 1:11:33 was ze goed voor de 47e tijd binnen haar categorie, maar op de fiets begon het pas echt te draaien. Met een tijd van 5:39:24 noteerde ze de vijftiende tijd en dus was ze al aardig opgerukt binnen het veld. Zoals wel vaker sloeg Meulenberg pas echt toe tijdens de run: haar marathon werkte ze af in een tijd van 3:31:35, goed voor de derde tijd binnen haar leeftijdscategorie. Uiteindelijk finishte Meulenberg in een tijd van 10:31:26, op ruim 51 minuten van de Duitse winnares Henrike Guber.

De profrace werd gewonnen door Chelsea Sodaro. Een wedstrijdverslag vind je hier. Een uitgebreide liveticker, met updates van start tot finish, vind je hier.