Patrick Lange sleepte afgelopen zondag de overwinning bij de Trumer Triathlon in Oostenrijk binnen, maar kon rekenen op een hoop kritiek nadat hij een bericht over zijn knappe prestatie online zette. “Blij met mijn overwinning bij de Trumer Triathlon en blij dat ik meteen tijd van 3:55:04 uur een nieuw parcoursrecord heb gezet. Dit is wat ik een échte race noem: een zwaar parcours, moeilijke omstandigheden en sterke tegenstanders.” Met name zijn opmerking dat het om een ‘echte race’ ging én een wedstrijd met ‘sterke tegenstanders’ schoot bij een aantal mensen in het verkeerde keelgat. Veel van hen zagen het als een sneer naar Jan Frodeno, die eerder die dag zijn eigen wereldrecord op de Long Distance aanscherpte.

“‘This is what I call a real race”, quote één van zijn volgers Lange. “Dat is toch geen uithaal naar Frodeno, hè Patrick?” Een andere volger lijkt ook een link tussen Lange’s Instagram bericht en de Tri Battle Royale te zien: “Ondertussen zet Jan Frodeno een nieuw wereldrecord neer. Patrick Lange, beter bekend als de zeurpiet…” Nog iemand anders had schijnbaar graag een battle tussen Lange en Frodeno gezien: “Het klinkt als een sneer naar Frodeno, maar ik denk dat hij je wel kan hebben.”

Of Lange daadwerkelijk de intentie had om Frodeno’s prestatie onderuit te halen, is uiteraard maar de vraag. Mogelijk is de Duitser zich van geen kwaad bewust en koos hij slechts de verkeerde woorden op het verkeerde moment.