In een ijzersterke race van begin tot eind bewees Pieter Heemeryck zojuist de verdiende winnaar van Challenge Mallorca te zijn. Dankzij deze overwinning kan de Challenge Family World Bonus hem bijna niet meer ontgaan en daarmee een bonus van 30.000 dollar. Tijdens de halve marathon verdween hij al snel uit zicht van de achtervolging en zo tilde hij uiteindelijk na 3:49:57 uur het lint op. Achter hem pakte de Oostenrijkse Thomas Steger een tweede plaats (+4:16) en finishte de Zwitserse Ruedi Wild met brons (+6:12). Bij de dames ging de winst in een tijd van 4:21:42 naar de Tsjechische Radka Kahlefeldt. De Franse Jeanne Collonge en Oostenrijkse Lisa Hütthaler sleepten respectievelijk het zilver (+5:52) en brons (+7:17) binnen. Het beste Nederlandse resultaat werd neergezet door Tristan Olij, die een veertiende plaats behaalde (+20:14). Sven Strijk pakte een achttiende plaats (+21:02), Marco Akershoek nam deel bij de Age Groupers, maar finishte als 25e overall (+27:37). Tot slot kwam Milan Brons als 28e over de streep op 30:30 minuut van de winnaar.

Bij de dames liep Marion Tuin op het moment van schrijven als beste Nederlandse vrouw op een dertiende plaats. Janien Lubben volgde daarna als zestiende. Beide dames hadden nog ongeveer vijf kilometer te gaan.

Mannenrace
Na een opvallend sterk zwemonderdeel klom de Duitse Jan Stratmann als eerste aan wal. In 23:25 minuut wist hij samen met de Spaanse Pablo Dapena Gonzalez de achtervolging voor te blijven. Als vijfde wisselde Heemeryck van badmuts naar helm. Brons wisselde als eerste Nederlander op plek zeventien en keek op dit punt tegen ruim twee minuten achterstand op. Daarachter wisselde Olij als 20e op 2:35 afstand van de kop.

Op de fiets koos Heemeryck voor de aanval. Zoals vaker baande hij zich snel een weg naar voren en zo kwam hij al na vijftien kilometer aan de leiding voorbij, met op papier grootste concurrent Dapena in zijn schaduw. Door een ongeluk met de fiets verloor de Spanjaard later veel tijd. Waardoor na zestig kilometer fietsten Heemeryck eenzaam op kop overbleef en Dapena was teruggezakt naar een achtste plaats. Daarachter volgden Brons en Strijk in een groepje van vijf rond plaats veertien tot achttien. Olij zat hier net achter.

Na 90 kilometer was het nog altijd Heemeryck op kop; als eerste hing hij dan ook zijn fiets terug in de rekken. Vanaf hier vergrootte hij zijn voorsprong sterk. Zo had hij halverwege het lopen al een bijzonder grote marge van zes minuten op achtervolgers Ruedi Wild en Thomas Steger. Het was nog aan hen om te beslissen wie het zilver en brons mee naar huis zouden nemen. Deze battle werd uiteindelijk gewonnen door Steger en zo pakte hij het zilver en Wild het brons. Daarachter finishte Dapena met een vierde plaats. Tijdens het lopen maakte hij veel van zijn verloren tijd goed, maar voldoende om een podiumplaats te bemachtigen was het niet voor de winnaar van vorig jaar.

Ondertussen zakte Brons veel posities terug en zo kwamen ook Strijk en Olij aan hem voorbij. Uiteindelijk wist Olij een nette veertiende plaats veilig te stellen en daarmee de beste Nederlandse prestatie neer te zetten. Strijk finishte als achttiende, Marco Akershoek pakte als Age Grouper een 25e plaats overall en Brons kwam als 28e over de streep.

(tekst gaat verder onder foto)

Podium bij de mannen. (Foto: Facebook)

Vrouwenrace
Al na het eerste onderdeel pakte Kahlefeldt de leiding. Met een tijd van 28:21 werkte zij de 1900 meter in het water het snelste af. In haar voeten volgde de Engelse Fenalla Langfridge als tweede. Collonge – die uiteindelijk tweede werd – bevond zich na het zwemmen nog niet binnen de top tien.

Al snel op de fiets nam Langfridge de leiding over. Kahlefeldt wist enige tijd bij haar te blijven, maar moest uiteindelijk lossen. Langfridge fietste sterk verder op kop en bouwde een voorsprong van één minuut op. Echter liet Kahlefeldt pas in de laatste kilometers blijken nog power over te hebben en zo nam zij de leiding over en wisselde ze als eerste naar het lopen met een ruime vier minuut voorsprong.

Deze bouwde zij net als Heemeryck nog verder uit tijdens de halve marathon. Zo zegevierde Kahlefeldt uiteindelijk met bijna zes minuten voorsprong. Collonge trok dankzij een ijzersterk looponderdeel het zilver naar zich toe. Het brons was daarachter aan Hütthaler besteed. Marion Tuin liep op het moment van schrijven als beste Nederlander op een dertiende plaats. Janien Lubben volgde daarna als zestiende. Beide dames hadden nog ongeveer vijf kilometer te gaan.

Verdrietig nieuws
Ontzettend verdrietig nieuws kwam later vandaag naar buiten over een triatleet die tijdens het zwemonderdeel is overleden. De organisatie deelde daarover het volgende bericht: ,,Met veel verdriet moeten wij mededelen dat de organisatoren van Challenge Peguera Mallorca zojuist het overlijden van een atleet bekend maakten. De atleet benodigde medische zorg tijdens het zwemonderdeel en is met spoed behandeld door de hulpdiensten van het evenement. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden, voor wie wij er zullen zijn. We werken eraan met de beveiliging en lokale autoriteiten om de details boven te krijgen. De sportieve evenementen – inclusief de award ceremonies – zullen doorgaan. Feest evenementen zijn afgelast. Uit respect voor de familie zullen wij hier verder niet op reageren. “