,,Ik ben super verdrietig. Wat ga ik nu in godsnaam doen?” De woorden ogen op papier dramatischer dan de manier waarop Pleuni Hooijman ze zojuist uitsprak. De Team4Talent atlete kampt namelijk met twee gedeeltelijk ingescheurde hamstrings en een hernia en lijkt dus lange tijd uitgeschakeld. ,,Dit sloeg in als een bom, maar ik ben opgelucht dat ik nu eindelijk weet wat er aan de hand is. En uiteindelijk zijn er ook ergere dingen. Elke atleet maakt wel eens iets vervelends mee, dus ik moet het ook niet dramatischer maken dan het is. Het is niet het einde van de wereld. Iedereen komt uitdagingen tegen en voor mij is dit er zo één.

Toch is het echt wel zuur, want na haar goede prestaties van vorig jaar had Hooijman echt het gevoel dat dit wel eens het jaar zou kunnen worden waarin ze onder de negen uur zou duiken op een Long Distance. ,,Dat dit nu niet gaat gebeuren, is wel zeker. Verder weet ik nog niet zoveel. Het is ook nog niet duidelijk of er een operatie zal komen, of niet. We maken zo snel mogelijk een behandelplan en dan zien we verder.”

Hooijman hoopte dit jaar op het podium te komen tijdens Ironman Cork en zich misschien zelfs wel te kwalificeren voor het WK Ironman. ,,Ik moet mijn mindset 180 graden draaien, aangezien ik – ook al had ik pijn – veel heb kunnen trainen deze winter, stappen heb gemaakt met zwemmen met hulp van Tracy Markham, en mijn looptechniek heb verbeterd onder begeleiding van Bram Wassenaar.”

,,Over deze blessure heen komen zie ik als een wedstrijdseizoen. Het is gewoon een missie waar ik mij volledig aan moet wijden”, verklaart Hooijman. ,,Of ik nu probeer terug te komen tot het pro niveau of mij alleen focus op mijn sociale carrière: ik heb een fit lichaam nodig. Mijn goal voor dit jaar is dus om weer gezond te worden. Gelukkig kan ik nog zwemmen zolang ik niet af moet zetten vanaf de kant of een keerpunt moet maken; dus dat doe ik nu iedere dag.”