Met een semi-lockdown hebben we een aantal rare maanden achter de rug en dat heeft een grote invloed op onze sportiviteit, slaapgedrag en stressniveau. Polar analyseerde de data van tienduizenden Nederlanders in de periode februari tot en met april 2020 en kwam tot interessante ontdekkingen: zo trainden Nederlanders meer buiten dan gebruikelijk, juist ook in de periode waarin het advies luidde ‘blijf zoveel mogelijk binnen’. Daarnaast slapen we gemiddeld meer en beter doordat een groot deel van de bevolking thuiswerkt. Ook lijken we minder stress te ervaren.

Sporten
We zijn niet alleen meer buiten gaan sporten – een logisch gevolg van het sluiten van de sportscholen – we zijn sowieso actiever. Polar ontdekte dat in april dit jaar 34,9 procent meer sessies werden volbracht dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook in de soort sporten die beoefend werden, zijn grote verschuivingen waar te nemen. Zo zakte het aantal zwemtrainingen logischerwijs bijna richting nul en daalde het gebruik van de loopband met 73,7 procent in april ten opzichte van februari. Voor de roeimachine kwam dit neer op 83,5 procent en de crosstrainer 52,2 procent.

Om te compenseren voor deze daling, zochten veel atleten de natuur op om hun trainingen te volbrengen. Al speelt het begin van de lente hier uiteraard ook een rol in, de groei van de activiteit bij de meest populaire sporten – hardlopen, wandelen en fietsen  – is alsnog vele malen groter dit jaar in vergelijking tot andere jaren. In april registreerde Polar bijna 50 procent meer hardloopsessies dan in februari en ruim dubbel zoveel wandelsessies.

De racefiets blijkt al helemaal populair met 328 procent groei ten opzichte van februari. Voor de mountainbike kwam dit neer op 140 procent. Dat dit fietsplezier niet alleen aan het goede weer te wijten valt, blijkt als we kijken naar vorig jaar: toen was dit in dezelfde periode respectievelijk 72 procent en zes procent.

(tekst gaat verder onder foto)

Lekker slapen
Gelukkig hebben we voldoende tijd om van al dat sporten te herstellen, want het aantal uren slaap dat we per nacht pakken is over het algemeen toegenomen. Wel gaan ‘we’ gemiddeld wat later naar bed, maar we komen er dus ook later uit. Gemiddeld lagen we om 23:40 uur onder de dekens in april in vergelijking tot 23:28 uur in februari. Om hiervoor te compenseren, zetten we de wekker ook later: 07:23 in plaats van 06:57: een logisch gevolg van het thuiswerken en het wegvallen van reistijd.

We slapen niet alleen langer, maar ook beter. De gemiddelde slaapscore – die in kaart brengt hoe goed het autonome zenuwstelsel is hersteld van inspanning – lag in april met 74,3 iets hoger dan in februari (73,8).

Minder stress
Ook lijken we minder stress te ervaren. Zo blijken we gemiddeld een lagere rusthartslag te hebben en een hogere hartslagvariabiliteit.

(tekst gaat verder onder foto)

COVID-19 herkennen
Een Polar horloge mag dan wel geen medisch apparaat zijn, de technologie kan wel een goed beeld vormen van iemands gezondheid. Er wordt momenteel dan ook onderzocht of sporthorloges een rol kunnen spelen in het vroegtijdig signaleren van symptomen van het coronavirus. ,,De automatische regulering van je lichaamstemperatuur beïnvloedt je hartslag”, aldus Dr. Laukkanen, Director Science Collaborations bij Polar. ,,Hierdoor stijgt je rusthartslag meestal wanneer je koorts krijgt, terwijl je hartslagvariabiliteit over het algemeen daalt. Hierdoor is vroege detectie van ziekte mogelijk.”