Je hoort er steeds meer mensen over, en zeker duursporters: het gebruik van probiotica. Klopt het dat deze ‘goede bacteriën’ kunnen helpen om de spijsvertering goed in vorm te houden? Voedingsdeskundige Josh Axe gelooft er in ieder geval in, blijkt uit een interview met Triathlete: ,,Onderzoek stelt dat probiotica een positief effect heeft op spierherstel en vermoeidheid, iets dat dus veel voordeel biedt aan duursporters.”

Levende micro-organismen
Maar wat is het dan precies? De World Health Organization (WHO) definieert het als: levende micro-organismen die een positief effect hebben op de gezondheid wanneer deze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Deze organismen – oftewel goede bacteriën – kun je onder andere vinden in yoghurt, kombucha, kefir, zuurkool of tempeh. Voor mensen die deze producten niet dagelijks op hun boodschappenlijstje hebben staan bieden probiotica capsules een uitkomst.

Betere weerstand, rustige darmen en verbeterde stoelgang
Veel topsporters geven aan baat te hebben bij het gebruik van probiotica. Zo geven zij aan dat het, onder andere, de weerstand verbetert, resulteert in rustigere darmen en daardoor een betere stoelgang.

Ontbrekend bewijsmateriaal 
Toch zijn er nog weinig harde feiten uit wetenschappelijk onderzoek. Volgens de U.S. Food and Drug Administration ‘ontbreekt bewijsmateriaal’ dat de positieve invloed op de algehele gezondheid bevestigt. Daarbij is het ook niet erkend voor het voorkomen of genezen van gezondheidsklachten. Ondanks dat veel mensen er bij zweren om hun ‘systeem’ in balans te brengen – zeker na het gebruik van antibiotica, dat zowel de goede als slechte bacteriën vernietigt – raden huisartsen het gebruik daardoor alsnog zelden aan.

Desalniettemin tonen voorlopige onderzoeken aan dat probiotica wel degelijke positieve effecten heeft voor mensen die last hebben van bijvoorbeeld diarree veroorzaakt door infecties, gebruik van antibiotica of het prikkelbaar darmsyndroom.

Gezonde darmflora 
Axe gelooft dat problemen als een opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree en buikpijn duidelijke indicatoren zijn van ongezonde darmen. ,,Een gezonde darmflora speelt een gigantische rol in vrijwel ieder aspect van gezondheid”, verklaart hij. ,,Zo helpt het ook voor je algemene immuunsysteem. Symptomen als voedselallergieën en slechte wondgenezing kunnen vaak ook aan een slechte darmflora gekoppeld worden.”

,,Een dieet met een variëteit aan eten dat rijk is aan probiotica, is de beste manier om te zorgen dat je voldoende goede bacteriën binnen krijgt om zo de unieke voordelen te ervaren”, vertelt Axe dan ook.