Nadat het anti-stayer systeem RaceRanger (een uitgebreide uitleg vind je hier, op basis van een presentatie die 3athlon.nl op kantoor kreeg, red.) een paar weken terug al tijdens de Taurange Half Triathlon werd getest, gebeurde dat afgelopen weekend opnieuw – en dus voor een tweede keer – tijdens Challenge Wanaka. Topatleten toonden zich na afloop behoorlijk enthousiast.
Sebastian Kienle bijvoorbeeld, toch niet de minste atleet en afgelopen weekend derde, ziet het systeem als een verrijking. “Ik ben zelf een drietal keer binnen de drafting zone gekomen, wanneer je aan het afdalen bent of wanneer je mensen voorbij gaat op een klim. Als het licht rood wordt, weet je dat je moet opletten, en als het blauw wordt, betekent dit dat je je moet terugtrekken”, aldus Kienle tegenover Tri247. “Voor mij werkte het absoluut perfect. Ik ga het zeker promoten. Het is het perfecte middel voor de perfecte tijd. Weet je, het veld wordt steeds dichter, en ik denk dat veel atleten echt niet vals willen spelen. Ze weten soms gewoon niet precies wat 20 meter is.”
Els Visser: ‘Leidt tot een eerlijke race’
Ook Els Visser, die tweede werd, liet zich positief uit over het systeem. “Toen ik achter Lotte (Wilms, red.) reed, kon ik het echt zien. Ik naderde haar en toen ik binnen de 20 meter zone de kleur zag veranderen, wist ik: oké, nu moet ik erlangs. Het was heel handig. Op de terugweg kon ik het licht een keer niet zien, maar verder zou ik zeggen dat als het werkt, het echt nuttig is voor ons om een eerlijke race te rijden, en ook om te weten hoe ver we achter anderen moeten blijven.” Ook andere pro’s zoals winnares Grace Thek en runner-up Mike Phillips waren zeer te spreken over de toepassing van RaceRanger.
Kienle hoopt dat niet alleen Challenge Family het systeem oppakt. “Maar ook Ironman en vooral PTO. Ik denk dat het een perfect hulpmiddel is, vooral voor PTO-races.”
Nederlands systeem van de baan
Eerder werd er door Nederlander Jeroen Visser ook gewerkt aan een dergelijk anti-draft systeem. Onlangs werd bekend dat dit systeem een stille dood is gestorven. Er was sprake van een ‘moeilijk sluitende business-case’