Nadat de Professional Triathletes Organization enkele weken geleden aankondigde ook Age Groupers te verwelkomen tijdens de eerste PTO Tour, biedt de organisatie nu haar excuus aan. Vanmorgen stuurde de PTO een mail uit naar alle pro triatleten die zich aan de organisatie hebben verbonden. “Een excuus, een bedankje en een vraagje”, begint het bericht.

“We hebben het verpest en dat kwam slecht op jullie – onze PTO pro’s – over”, schrijft de organisatie die sinds twee jaar hard aan de weg timmert om de triathlonsport naar een hoger niveau te tillen, onder andere dankzij haar world ranking en bijbehorend bonussysteem. “We willen onze welgemeende excuses aanbieden”, vervolgt de PTO.

‘De PTO Tour is gebouwd rondom jullie’

“We zijn er heilig van overtuigd dat het een onbetaalbare ervaring is om voor Age Group atleten en jullie fans, met jullie te racen en naar jullie – de beste atleten ter wereld – te kijken tijdens een spannend kampioenschap met een grote prijzenpot.” Maar, het zijn de professionele triatleten die centraal staan, drukt de PTO de pro’s nu op het hart. “De PTO Tour is gebouwd rondom jullie. Het is de ultieme ervaring voor triathlonfans. Het is alsof je speelt op de Augusta National Centre Court (een beroemde golfclub, red.) en je een VIP beleving krijgt terwijl je kijkt naar Roger Federer of Tiger Woods.”

‘We hebben het verpest met de prijzen voor Age Groupers’

Echter, vervolgt de PTO.  “In ons enthousiasme om dit op te zetten, hebben we het verpest met de prijzen voor Age Groupers. In plaats van dat we de triathlon gemeenschap enthousiast maakten, frustreerden we hen. We zien nu in dat we die ‘premium positie’ nog niet hebben verdiend en we moeten die eerst verdienen door die ‘bucketlist’ ervaringen, waar we het over hebben, ook daadwerkelijk te leveren.”

Prijsverlaging van 50 procent

“Met dat in ons achterhoofd (en met dank aan iedereen die ons benaderde met zijn of haar zorgen), volgde een unaniem besluit van de Athlete Board om morgen aan te kondigen dat we alle prijzen verlagen met 50 procent. We hebben nu de kans om onze waarde te laten zien en we hopen dat onze excuses en deze verduidelijking, helpen om een positieve kracht in deze geweldige sport te zijn.”

En daar hoort een verdienmodel aan Age Group triatleten niet zozeer bij, maakt de PTO duidelijk. “Het succes van de PTO heeft geen geld nodig van inschrijvingen. Het succes van de PTO heeft saamhorigheid in onze triathlon gemeenschap nodig.”

Daarbij vraagt de PTO ‘haar’ pro triatleten om te helpen in de promotie van de nieuwe PTO Tour. “Help ons alsjeblieft het verhaal van de PTO Tour te verspreiden.”

“We kunnen niet beloven dat dit onze laatste fout is, maar we kunnen wel beloven dat we altijd luisteren en proberen te verbeteren voor jullie, onze leden, en de sport”, sluit de PTO de mea culpa af.