Terwijl de eerste side-events van Challenge Wanaka al onderweg waren, werd Nieuw-Zeeland een paar dagen terug opgeschrikt door een kleine COVID-19 uitbraak in Auckland. Auckland ligt overigens 1500 kilometer verderop en het betrof bijzonder weinig besmettingen, maar de overheid besloot desalniettemin een gedeelte van het land op slot te gooien. Daarmee kwam de doorgang van Challenge Wanaka onverhoopt ook op losse schroeven te staan en heel even was het de vraag of de Middle Distance – aankomende vrijdagavond Nederlandse tijd toch de hoofdmode van het event – gehouden mocht worden. Gisteren kwam het beslissende woord toen bleek dat het gevaar was ingedamd en de wedstrijd door kan gaan: “We hebben met het hele team voor de televisie gezeten en zaten te juichen toen de overheid met duidelijkheid kwam.”

De opluchting van Race Director Bill Roxburgh is even logisch als bewonderenswaardig. “Het had heel makkelijk voor ons geweest om de stekker uit het evenement te trekken. Maar, dat hebben we niet gedaan: ons hele team wil deze wedstrijd heel graag organiseren en is vastbesloten dat ook te doen. Onze moraal is ontzettend hoog en we willen hier een prachtige wedstrijd neerzetten. We hebben de schouders er met elkaar onder gezet en ons werk gedaan. Gelukkig werd dat gisteren beloond met het nieuws dat we ‘gewoon’ door kunnen gaan.”

Aan steun en support overigens geen gebrek voor de wedstrijd, iets waar Roxburgh zeer dankbaar voor is. “Vanuit het hele land krijgen we geweldige berichten over het mooie werk dat we hier hebben neergezet. We hebben het landelijke nieuws gehaald vanwege wat we hier aan het doen zijn: het is gewoon onwerkelijk. Om heel eerlijk te zijn: alles verloopt momenteel op rolletjes.”

Vorig jaar werd Challenge Wanaka door Braden Currie en Radka Kahlefeldt gewonnen. Tom Oosterdijk werd toen tiende.