In het Italiaanse Arzachena gaan vijf Nederlanders aankomende zaterdag op jacht naar succes: Marco van der Stel, Donald Hillebregt, Jorik van Egdom, Quinty Schoens en Rani Skrabanja. Daarbij mogen vooral de mannen zich opmaken voor een race tussen een ijzersterk deelnemersveld.

Zo gaat onder andere de Spaanse Mario Mola van start, die op dit moment nog altijd de eerste plek op de Olympische kwalificatielijst bezet. Overigens is Mola niet de grootste favoriet, want ook Kristian Blummenfelt gaat van start. De Noor wint zo’n beetje alle races waar hij van start gaat en trok afgelopen weekend nog aan het langste eind tijdens de World Triathlon Cup in Lissabon. Andere topatleten die aan de start staan, zijn onder andere Gustav Iden en Jonathan Brownlee.

De Nederlandse mannen moeten het doen met een laag startnummer: Van der Stel gaat van start met nummer 43, Van Egdom met startnummer 45 en Hillebregt met nummer 58. Afgelopen weekend toonde Van der Stel zich nog prima in vorm met een 30e plaats tijdens de World Cup in Lissabon, terwijl Hillebregt een wat lastigere periode doormaakt en de afgelopen wedstrijden niet verder kwam dan klasseringen ver in het achterveld. Van Van Egdom is het de grote vraag hoe het met zijn vorm is: de Nederlander die met de Mixed Team Relay wel naar Tokyo gaat, heeft al ontzettend lang geen wedstrijd gedaan en werd oktober vorig jaar – na een verkeersruzie – nog doelbewust aangereden door een automobilist.

Bij de vrouwen kijken we als Nederlanders dus naar Quinty Schoens en Rani Skrabanja, respectievelijk startnummers 39 en 50. Voor beide talentvolle dames zal de druk niet heel groot zijn: ze zijn nog jong en mogen dit soort wedstrijden gebruiken om ervaring op te doen en te groeien naar het topniveau dat uiteindelijk nodig is om met de wereldtop mee te draaien.

Het is opvallend dat er bij de vrouwenwedstrijd vrijwel geen grote internationale namen aan de start staan: de beste vrouwelijke atleten lijken deze wedstrijd aan zich voorbij te laten gaan. De eerste drie startnummers zijn vergeven aan de Tsjechische Vendula Frintova, Braziliaanse Vittoria Lopes en Italiaanse Verena Steinhauser.