De Australische Ashleigh Gentle heeft in eigen land de ITU Grand Final Gold Coast gewonnen. In een zinderende eindsprint bleef ze de Britse Vicky Holland, die overigens wel het WTS-klassement opeiste, nét voor. Het brons ging naar de Amerikaanse Katie Zaferes. De Nederlandse Rachel Klamer werd 24ste met 3:59 achterstand. Daardoor zakt ze van de vijfde naar de tiende plaats in het WTS-klassement. Maya Kingma werd 28e met 4:38 achterstand. 

(tekst gaat onder foto verder)

Klamer (vijfde van links) vlak voor de start. (Foto: 3athlon.nl)

De zwemomstandigheden waren pittig: er stond veel wind en de triatletes kregen te maken met een behoorlijke golfslag. Het was de Amerikaanse Katie Zaferes die als eerste voet aan wal zette, gevolgd door onder andere Kirsten Kasper (USA), Sophie Coldwell (GBR), Vicky Holland (GBR) en Jessica Learmonth (GBR). Sterke zwemster Maya Kingma begon uiteindelijk met een achterstand van 17 seconden als twintigste aan het fietsen. Rachel Klamer volgde Kingma op de voet, had ook 17 seconden achterstand en begon als 21e aan het fietsen.

(tekst gaat onder foto verder)

De eerste dames komen uit het water. (Foto: 3athlon.nl)

In eerste instantie waren het dezelfde vijf dames, Holland, Learmonth, Kasper, Coldwell en Zaferes, die er op de fiets vandoor gingen. Van achteren sloten echter al snel Jodie Stimpson (GBR), Taylor Spivey (USA) en Lotte Miller (NOR) aan. Deze acht dames vormden een kopgroep en wisten in de eerste kilometers zelfs een paar seconden extra voorsprong te pakken. Klamer en Kingma volgden in een achtervolgende groep op 19 seconden.

Halverwege het fietsen was de kopgroep van acht dames nog steeds intact en zat daar nog steeds een achtervolgende groep van 22 dames achter. De achterstand bedroeg op dit moment 17 seconden. Opvallend was wel de achterstand die Klamer in de laatste paar kilometer had opgelopen, want plots kwam zij met meer dan een minuut achterstand door het stadion. Daarmee zat ze precies tussen de eerste en tweede achtervolgende groep. 

(tekst gaat onder foto verder)

Kingma (oranje helm) in de achtervolgende groep. (Foto: 3athlon.nl)

Terwijl de achterstand van Klamer allen maar groter werd, kwam de groep van Kingma met nog zo’n vijftien kilometer te gaan samen met de kopgroep van dat moment. Terwijl de kopgroep met 29 dames flink doorreed, keek Klamer al tegen een achterstand van ruim twee minuten aan. De grote kopgroep, inclusief Kingma, begon gezamenlijk aan de afsluitende tien kilometer hardlopen. Klamer zat daar 2:59 achter.

Zaferes was de eerste die van de fiets kwam, maar Holland begon na een uitstekende wissel als eerste te lopen. De Britse sloeg direct een gaatje van een paar seconden. Het was echter Zaferes die dit gaatje alweer snel wist te dichten en de koppositie overnam. Ook Ashleigh Gentle (AUS) sloot aan en voorlopig was het dit trio dat de dienst uitmaakte. 

(tekst gaat onder foto verder)

Zaferes, Holland en Gentle aan de leiding. (Foto: 3athlon.nl)

Terwijl het leidende trio na 2.5 kilometer hardlopen een voorsprong van 14 seconden had, kwam Kingma door als 25e. De Nederlandse had op dit punt een achterstand van 1:14. Klamer kwam als 32e door me teen achterstand van 3:17.

Het was Zaferes die na drie kilometer lopen de eerste versnelling plaatste en Holland was de eerste die daar het slachtoffer van werd. Aanvankelijk leek het alsof ook Gentle niet mee kon, maar de Australische herpakte zich en haakte toch weer aan. Dat gold overigens ook voor Holland die met nog vier kilometer te lopen het gaatje wist te dichten en opnieuw aansloot bij de twee leidsters. Ondertussen rukte Kingma op naar een 23e plek en Klamer naar een 30ste plaats.

(tekst gaat onder foto verder)

Holland en Gentle op kop. (Foto: 3athlon.nl)

Met nog drie kilometer te gaan veranderde het beeld en waren het Gentle en uitgerekend Holland die het tempo opvoerden. Vanaf dat moment moest Zaferes juist een gaatje laten dat al snel opliep tot vijftien seconden. Het waren uiteindelijk dan ook Holland en Gentle die onderling bepaalden wie er met de overwinning vandoor ging. 

Uiteindelijk was het Gentle die, na een zinderende eindsprint, de overwinning opeiste. Ze won de wedstrijd in 1:52:00. Holland werd tweede met twee seconden achterstand, maar eiste dankzij deze tweede plek wel het WTS-klassement op. Derde werd Zaferes met 32 seconden achterstand.  Uiteindelijk maakte Klamer nog behoorlijk wat plaatsen goed tijdens het lopen. Ze kwam als 24e over de finish met een achterstand van 3:59. Kingma liep ook prima en kwam als 28e over de streep. Zij had een achterstand van 4:38.

Eindstand WK:
1: Vicky Holland (GBR)
2: Katie Zaferes (USA)
3: Georgia Taylor-Brown (GBR)

Gentle verslaat Holland in de eindsprint en wint de Grand Final. (Foto: 3athlon.nl)