In een zonnig en warm Singapore heeft Katie Zaferes zojuist het finaleweekend van de Super League Triathlon geopend met een overwinning. Tijdens de zogenaamde Eliminator sloeg ze in het allerlaatste looponderdeel toe. Rachel Klamer heeft goede zaken gedaan door als vijfde te eindigen.

Bij de Eliminator is het de bedoeling om niet alleen zo hard, maar ook zo tactisch mogelijk te racen tijdens drie korte triathlons over 300 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen en 2 kilometer hardlopen. Tussen elke heat zit tien minuten pauze vanaf het moment dat de eerste atleet over de streep komt. Hard racen is noodzakelijk om op die manier voorin mee te komen, tactisch racen is nodig omdat na elke van de drie triathlons steeds meer atleten afvallen. Na de eerste ‘heat’ gaan slechts de eerste vijftien atleten door, terwijl er na de tweede heat nog maar tien atleten mogen strijden om de ereplaatsen in de laatste heat.

(tekst gaat verder onder foto)

Grote favoriet Katie Zaferes vlak voor de start van de eerste heat. (Foto: 3athlon.nl)

In de eerste heat was het de Franse Cassandre Beaugrand die als eerste uit het water kwam en ondertussen hield Rachel Klamer, die als vijfde aan het fietsen begon, een prima aansluiting. Op de fiets waren het vervolgens de Australische Emma Jeffcoat en Danielle de Francesco die er samen vandoor gingen en een gaatje van tien seconden wisten te pakken. De Francesco zou een paar kilometer later echter ten val komen en daardoor de aansluiting op de fiets missen.

Jeffcoat begon dan ook solo aan het lopen. Rachel Klamer kwam als tweede terug van de fiets, overigens wel aan kop van een grote groep concurrenten. Uiteindelijk kon Jeffcoat eenvoudig naar de eerste – nog nietszeggende – winst lopen en volgden alle grote concurrenten op gepaste afstand. Er vielen nog geen favorieten af in de eerste heat. Klamer finishte de eerste heat als vierde. De Amerikaanse Taylor Spivey kwam tijdens het fietsen hard ten val, blesseerde haar schouder ernstig maar finishte nog wel binnen de top vijftien.

(tekst gaat verder onder foto)

Klamer (in het groen) als tweede terug in de wisselzone. (Foto: 3athlon.nl)

In de tweede heat was het opnieuw Beaugrand die niet geheel verrassend als eerste uit het water kwam. Op de fiets kwamen nagenoeg alle favorieten bij elkaar en deze groep fietste dan ook gezamenlijk naar de wisselzone. Feitelijk gebeurde er dit fietsonderdeel weinig spectaculairs.

Waar de grote favoriet Katie Zaferes (USA) het in de eerste heat nog rustig aan leek te doen, nam ze nu tijdens het lopen wat meer initiatief. Weglopen uit de kopgroep – waar Klamer ook constant deel van uitmaakte – deed ze echter niet. Sterker nog, het was Klamer die de leiding nam in de laatste kilometer en daarmee het tempo bepaalde. Het was de Nederlandse die deze tweede heat als eerste over de finish kwam. ,,Het is echt heel erg warm. Aanvankelijk dacht ik nog dat ik het lekker zou vinden om met deze temperatuur te racen, maar het is echt heel zwaar. Ik probeer er nu zo min mogelijk aan te denken en me gewoon te focussen op de race”, liet ze vlak voor de start van de laatste heat weten aan de organisatie.

(tekst gaat verder onder foto)

Klamer (rechts) neemt de leiding in de tweede heat en komt uiteindelijk als eerste over de finish. (Foto: 3athlon.nl)

Ook in de derde en beslissende heat toonde Beaugrand haar dominantie in het water. De Française kwam dan ook opnieuw als eerste uit het water, overigens met slechts een seconde voorsprong op de rest. Op de fiets was het vervolgens Zaferes die doortrok en zo hard mogelijk probeerde door te rijden. Vier dames konden mee, maar Klamer moest daardoor een handvol seconden toegeven. In de laatste kilometer vond de Nederlandse toch weer aansluiting en daardoor wisselde ze nagenoeg gelijk met Zaferes – en de rest van de kopgroep – richting het laatste looponderdeel.

(tekst gaat verder onder foto)

Tussen de heats door doen de dames er alles aan om zo snel mogelijk af te koelen. (Foto: 3athlon.nl)

Beaugrand probeerde meteen weg te lopen bij haar concurrenten en het was dan ook alleen Zaferes die mee kon komen. Ondertussen volgde Klamer op een mooie vierde plaats. Kort daarna nam Zaferes het initiatief over, gooide het tempo omhoog en bleek opnieuw ongenaakbaar. Zij pakte dan ook de overwinning. ,,Het was een intense race, maar ik voelde me sterk. Ik heb een tijd geprobeerd om Cassandre te volgen, maar ik merkte dat ik het tempo relatief eenvoudig kon volgen. Uiteindelijk ben ik versneld en heb ik er alles aan gedaan om voor haar te blijven. Dat is gelukt.”

Beaugrand volgde uiteindelijk op slechts drie seconden achterstand als tweede. Derde werd de Australische Ashleigh Gentle met acht seconden achterstand. Rachel Klamer pakte een vijfde plaats en zat 21 seconden achter Zaferes.

Zaferes pakt de winst. (Foto: 3athlon.nl)