Na de overwinning van Katie Zaferes en de uitstekende vijfde plaats van Rachel Klamer, gingen zojuist ook de mannen van start voor hun eerste Super League Triathlon race in Singapore. In een race die bol stond van het spektakel, toonde Jonathan Brownlee (GBR) definitief aan terug te zijn. Door toe te slaan in de laatste kilometer, pakte hij uiteindelijk de overwinning.

Bij de Eliminator is het de bedoeling om niet alleen zo hard, maar ook zo tactisch mogelijk te racen tijdens drie korte triathlons over 300 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen en 2 kilometer hardlopen. Tussen elke heat zit tien minuten pauze vanaf het moment dat de eerste atleet over de streep komt. Hard racen is noodzakelijk om op die manier voorin mee te komen, tactisch racen is nodig omdat na elke van de drie triathlons steeds meer atleten afvallen. Na de eerste ‘heat’ gaan slechts de eerste vijftien atleten door, terwijl er na de tweede heat nog maar tien atleten mogen strijden om de ereplaatsen in de laatste heat.

Het was de Russische Igor Polyanskiy die het snelste zwom gedurende de eerste heat, maar meteen daarachter kwamen vrijwel alle mannen tegelijkertijd uit het water. De eerste achttien atleten fietsten dan ook samen richting de tweede wisselzone. Alle favorieten maakten onderdeel uit van deze kopgroep.

(tekst gaat verder onder foto)

Alle favorieten bij elkaar op de fiets. (Foto: 3athlon.nl)

Maar niet voor lang, want de Franse topfavoriet Vincent Luis reed een paar kilometer later lek. Daarmee was het de eerste lekke band in de historie van de Super League Triathlon. Hij reed nog een kilometer of twee door met een lekke band, verloor daarbij logischerwijs veel tijd en ondanks dat hij er nog alles aan deed om die tijd met het lopen goed te maken, lukte dat niet meer. Luis was daarmee de grootste, maar ook de enige favoriet die al na de eerste heat afviel. ,,Ik heb nog nooit een lekke band gehad”, zei hij meteen na zijn uitschakeling. ,,En ik had er een gloednieuwe band op zitten. Geen idee hoe dit kan, ik moet mijn fiets nog bekijken. Ik feliciteer alvast Henri Schoeman met zijn overall overwinning. Ik ga nu rusten voor morgen.”

Voor Schoeman was de uitschakeling van Luis ook alles behalve waar hij op had gehoopt. ,,Mocht het zo zijn dat ik het klassement hierdoor win, is dat zeker niet wat ik wilde. Dit gun je niemand en ik heb echt met Vincent te doen.

(tekst gaat verder onder foto)

Ontgoocheling bij Vincent Luis nadat hij is uitgeschakeld in de eerste heat. (Foto: 3athlon.nl)

Ondanks de deceptie was het wel Schoeman die de tweede heat razendsnel startte. Met de snelste zwemtijd voerde hij het deelnemersveld aan. Op de fietst ontstonden er af en toe wat gaatjes, maar kwamen alle favorieten ook weer snel bij elkaar om uiteindelijk ook tegelijkertijd aan het lopen te beginnen. Daar was het uiteindelijk Richard Murray die in de slotfase een klein gaatje sloeg en daarmee de overwinning in de tweede heat opeiste. ,,Ik heb gewoon plezier gemaakt”, sprak de Zuid-Afrikaan toen hij over de streep kwam. ,,En duizend dollar is beter dan nul dollar”, doelde hij ook nog op de bonus voor de heatwinst. Deze heat viel geen van de favorieten af.

Waar Murray de tweede heat nog zo goed eindigde, begon hij de derde juist dramatisch. Bij de start verloor hij zijn evenwicht, waardoor hij te vroeg in het water viel en dus een valse start maakte. Daardoor moest hij vijftien seconden wachten voordat hij op de fiets mocht stappen. Tijdens het zwemmen was het overigens weer Schoeman die het snelste bleek.

(tekst gaat verder onder foto)

Schoeman voert het veld in het water aan. (Foto: 3athlon.nl)

Op de fiets was het aanvankelijk Schoeman die het initiatief nam en zelfs een gaatje sloeg, maar uiteindelijk kwamen alle grote namen toch weer bij elkaar. De enige favoriet die niet meer kon aanhaken, was Murray. Zijn vijf seconden penalty bleek funest om nog aanspraak te maken op de overwinning.

Tijdens het lopen waren het voornamelijk Schoeman en Brownlee die het tempo bepaalden. Toen Brownlee op een kilometer voor de finish een versnelling plaatste, kon alleen de Canadees Tyler Mislawchuk mee en moest Schoeman er ietwat verrassend af. Nog een versnelling later toonde Brownlee aan écht terug te zijn en zijn oude niveau weer te evenaren door de winst te pakken. ,,Dat werd tijd”, lachte hij na de finish. ,,Het heeft lang geduurd voor ik eindelijk weer eens kon winnen. Ik was goed vandaag, sterk en voelde me lekker.”

De tweede plaats was voor Mislawchuk, hij gaf drie seconden toe, en Hayden Wilde werd derde, acht seconden na de winnaar. Schoeman werd uiteindelijk vierde.

Jonathan Brownlee slaat toe tijdens het lopen en pakt de winst. (Foto: 3athlon.nl)