In een heet en vochtig Singapore heeft Rachel Klamer zojuist een wereldprestatie geleverd. Door derde te worden in de laatste race van de Super League Triathlon in Singapore, stijgt ze een plaats in het eindklassement en pakt daarmee een tweede plaats. ,,Het was ontzettend zwaar en pijnlijk, maar ik heb echt alles gegeven.” De Franse Cassandre Beaugrand pakte overigens de dagzege, tweede werd de Amerikaanse Katie Zaferes. Die laatste pakte, na haar overwinning van gisteren, ook de overwinning in het totaalklassement.

Het race-format van vandaag was de zogenaamde ‘Enduro’, waarin de atleten non-stop drie korte triathlons afwerken van ieder 300 meter zwemmen; 5 kilometer fietsen en 2 kilometer lopen. Dat zijn in totaal negen onderdelen met acht wissels. Aan het einde van ieder onderdeel worden de laatste twee atleten geëlimineerd. Daarnaast worden alle atleten die meer dan 90 seconden achterstand hebben geëlimineerd.

In de eerste van de drie triathlons was Emma Jeffcoat als eerste uit het water, maar ze werd op de voet gevolgd door Klamer. Bij het fietsen trok vooral Jeffcoat gelijk van leer en ze trok het peloton dan ook gelijk in stukken. Klamer wist er continu vooraan bij te zitten, cruciaal op het smalle en bochtige parcours waar positie bepalend kan zijn. Klassementsleider Zaferes zat verrassend ver achteraan, maar wist buiten gevaar te blijven. Bij het lopen wist Klamer samen met Jeffcoat de leiding te nemen en een klein gaatje op de rest te slaan, maar aan het einde van het lopen ontstond er toch weer een grote groep vooraan.

(tekst gaat verder onder de foto)

De kopgroep in de Enduro race. (Foto: 3athlon.nl).

Bij het tweede zwemonderdeel zat Klamer weer goed vooraan, ze kwam samen met Zaferes vlak achter Summer Rappaport en Emma Jeffcoat uit het water. Tijdens het tweede fietsonderdeel barstte de strijd echt los: er werd gelijk hard gereden waardoor acht dames weg waren. Er werd zo hard gereden zelfs, dat er vijf atleten meer dan 90 seconden achterstand opliepen en moesten afstappen. Opnieuw wist Klamer samen met Jeffcoat gelijk een gaatje te slaan bij het lopen, maar ze kregen geen extra ruimte van de andere atleten. Jeffcoat moest in de tweede helft van het looponderdeel echter lossen. In deze groep nog steeds Klamers grote concurrent voor het klassement: Spivey.

(tekst gaat verder onder de foto)

Klamer uit het water in de Enduro (Foto: 3athlon.nl).

Een kopgroep van zes dames begon aan de laatste van drie triathlons, met topzwemster Jeffcoat op de hielen. Opnieuw kwam Rappaport als eerste uit het water, Klamer wist bij de groep te blijven. De enige twee atleten achter deze kopgroep van zes werden geëlimineerd, waardoor de race door deze zes dames beslist zou gaan worden. Bij het fietsen nam klassementsleider Zaferes voor het eerst de leiding, terwijl Klamer voor het eerst achteraan reed. Klamer wist echter al snel naar voren te rijden en een betere positie in te nemen. Doordat er geen achtervolgers meer over waren, bleek deze fietsronde een tactisch spel in voorbereiding op het laatste en beslissende looponderdeel. Zaferes hoefde alleen te finishen om het klassement te winnen, Klamer moest vóór Spivey eindigen voor een tweede plek in het klassement. Spivey reed de laatste ronden echter nog flink door op kop, hetgeen tactisch misschien niet het handigste was. Ze wist snel te wisselen en had na de wissel twee seconden op de rest, maar werd in no-time ingehaald door Zaferes, die ook van plan was de laatste race te winnen. Ook Cassandre Beaugrand wist Spivey voorbij te snellen en niet veel later liepen Spivey en Klamer zij aan zij. De tactiek van Spivey bij het fietsen bleek averechts te werken, ze verloor veel plaatsen bij het lopen en deed niet meer mee voor ronde of klassements-winst. Beaugrand en Zaferes sprintten voor de winst in deze finale ronde en kwamen vrijwel gelijktijdig over de finish: zelfs de computer gaf aan dat het een ‘dead-heat’ was. Uiteindelijk werd de winst toegewezen aan Beaugrand, de tweede plaats aan Zaferes en de derde plaats dus aan Klamer.

Beaugrand en Zaferes gelijktijdig over de finish bij de Enduro (Foto: 3athlon.nl)