Nadat zojuist de Enduro bij de dames door Cassandre Beaugrand werd gewonnen, heeft Vincent Luis bij de heren met een overwinning revanche genomen op de lekke band en daardoor slechte race van gisteren. Gisteren won Jonathan Brownlee de Eliminator, vandaag werd hij tweede, Henri Schoeman derde. Brownlee wint hiermee het klassement van de Super League Triathlon Singapore, Luis wint het eindklassement en 100.000 dollar.

In dat eindklassement stond Vincent Luis na overwinningen in alle voorgaande ronden stevig aan de leiding, met Henri Schoeman op zijn hielen met tweede plaatsen in diezelfde voorgaande rondes. Richard Murray en Jonathan Brownlee stonden derde en vierde, met slechts twee punten verschil.

Het race-format van vandaag was de zogenaamde ‘Enduro’, waarin de atleten non-stop drie korte triathlons afwerken van ieder 300 meter zwemmen; 5 kilometer fietsen en 2 kilometer lopen. Dat zijn in totaal negen onderdelen met acht wissels. Aan het einde van ieder onderdeel worden de laatste twee atleten geëlimineerd. Daarnaast worden alle atleten die meer dan 90 seconden achterstand hebben geëlimineerd.

(tekst gaat verder onder de foto)

De nummers één en twee in het eindklassement dicteren het looptempo (Foto: 3athlon.nl).

Tijdens het eerste zwemonderdeel zette de Nieuw-Zeelander Matt Hauser meteen de toon door keihard aan de leiding te zwemmen en als eerste uit het water te komen, overigens met Luis en Schoeman in zijn kielzog. Doordat Brownlee en Murray bij het zwemmen in de achterhoede zaten, werd er gelijk hard gefietst. Aan het einde van het fietsen was het veld grotendeels weer samengesmolten en zaten alle podiumkandidaten weer bij elkaar. Tijdens het looponderdeel werd het tempo bepaald door Schoeman en Luis, met tien man in hun kielzog.

(tekst gaat verder onder de foto)

De tweede keer zwemmen, Schoeman en Luis op kop. (Foto: 3athlon.nl).

In de tweede triathlon namen Schoeman en Luis eveneens het voortouw, ditmaal bij het zwemmen met Brownlee in hun voeten. Grote afwezige aan de kop van de wedstrijd: Murray. Hij kwam als één na laatste van de grote groep uit het water en werd net niet geëliminieerd. Bij het fietsen vormde een kopgroep van tien man, zónder Murray. Na een harde crash in die kopgroep  – Matt Hauser kwam hard ten val –  wist Murray echter weer aan te sluiten, om bij het lopen opnieuw terrein te verliezen. De Duitser Jonas Schomburg gooide de knuppel in het hoenderhok en zette een straf tempo bij het lopen in, waardoor het veld in tweeën scheurde. Murray kreeg last van zijn enkel en moest opgeven. Uiteindelijk moest ook Schomburg lossen en sprongen Luis, Brownlee en Schoeman met een kleine voorsprong op nog vier overgebleven achtervolgers het water in voor de laatste ronde.

(tekst gaat verder onder de foto)

De grote namen op de afspraak in de tweede traithlon (Foto: 3athlon.nl).

Bij het laatste zwemonderdeel kwamen de drie koplopers, Schoeman, Luis en Brownlee, opnieuw gezamenlijk uit het water. Bij het fietsen hadden ze na de eerste ronde een voorsprong van elf seconden op nu nog drie achtervolgers. Het leidende trio wist hun voorsprong te behouden, waardoor het een looprace werd om de ereplaatsen. Er werd dan ook gelijk hard gelopen. Aanvankelijk leek Brownlee een opmars te maken, maar al snel werd duidelijk dat Luis de beste loopbenen over had. Luis snelde met een voorsprong van 30 meter op Brownlee naar de overwinning, Schoeman pakte het brons. Luis: ,,Ik denk dat ik het tactisch goed gespeeld heb, Johnny (Brownlee, red) is moeilijk te verslaan.”

Luis haalde hiermee ook de overwinning in het eindklassement binnen. ,,Wauw! Dit is echt super! Ik wil iedereen bedanken die mij hiermee geholpen heeft. Ik had dit vanochtend echt niet durven geloven.” Schoeman werd tweede in het eindklassement, Brownlee derde.