De Franse Cassandre Beaugrand won gisteren al haar halve finale bij de Super League Triathlon in Jersey, maar zojuist heeft ze opnieuw haar ware kracht laten zien door ook de finale – onder zware omstandigheden en met grote overmacht – te winnen. Een prachtige prestatie ook van Klamer, die net achter Katie Zaferes het brons op te eisen.

Niet alleen in Nederland zijn de omstandigheden herfstachtig, want ook in Jersey ging het met harde wind behoorlijk tekeer. Dat maakte de finaledag voor de elite dan ook extra pittig, maar voor de objectieve kijker misschien wel extra mooi. Voor de start zag je in ieder geval de deelneemsters blauwbekken en zoveel mogelijk doen om maar warm te blijven, dus heroïsch was het al vanaf het begin. Helaas koos de organisatie er wel voor het fietsen te laten vervallen en er dus een driedubbele ‘swim-run’ van te maken.

In het water waren het direct Sophie Coldwell en Cassandre Beaugrand die het veld aanvoerden. Rachel Klamer klom uiteindelijk als achtste uit het water, op zes seconden van de snelste zwemsters maar netjes in de groep die als geheel bij elkaar bleef. Net als gisteren – tijdens de halve finales – werd er 300 meter gezwommen, vervolgens werd het fietsen dus geskipt om meteen 1.6 kilometer hard te lopen. Deze combinatie werd drie keer achter elkaar afgelegd.

Tijdens het lopen was het direct Beaugrand die het tempo aanvoerde en uiteindelijk ook bij iedereen weg kon lopen. Grote verschillen werden er op de korte afstand vanzelfsprekend niet gemaakt, maar de Française kon toch met een voorsprong van zes seconden voor een tweede keer het water induiken. Daarachter een grote kopgroep met ook Klamer, die zich ogenschijnlijk ontspannen wist te handhaven.

Snel werd duidelijk dat Beaugrand gevlogen was en haar voorsprong werd dan ook alleen maar groter. Bij aanvang van de derde en laatste heat had ze al een voorsprong van bijna twintig seconden. Ondertussen viel ook het sterke optreden van Klamer op, die samen met Katie Zaferes als tweede en derde mocht beginnen aan de laatste ronde.

In die laatste ronde kwam Beaugrand nergens meer in gevaar en daardoor liep ze dan ook onbedreigd naar de zege: een meer dan knappe prestatie van de atlete die gisteren dus ook al haar halve finale won en na 33:48 over de finish kwam. Ondertussen bleek Zaferes tijdens het laatste zwem- en looponderdeel net te sterk voor Klamer, die daarmee dus het zilver opeiste. Dat deed ze acht seconden na Beaugrand. Niks te klagen voor de Nederlandse overigens, want Klamer pakte een prachtige derde plaats en gaf uiteindelijk slechts 17 seconden toe op Beaugrand. ,,Ik ben heel tevreden. Het was heel winderig, maar eigenlijk was dat best wel leuk. Het was een goede keuze om het fietsen af te lasten, want dat was gewoon te gevaarlijk”, aldus Klamer in een eerste reactie voor de SLT-camera’s. ,,Ik ben gewoon heel blij met deze derde plaats. Ik kijk nu heel erg uit naar Malta (de volgende SLT-race, red.) en met deze goede prestatie op zak wordt dat meteen een stukje makkelijker.”