Ze strijdt iedere wedstrijd voor wat ze waard is, maar Rani Skrabanja lijkt de laatste tijd niet in haar beste vorm te steken. Na eerder al een race ver van achteren bij de WTCS in Montreal, liep de Nederlandse atlete nu ook achter de feiten aan bij de World Triathlon Cup in Valencia.

In de wedstrijd, die werd getekend door een langzaam zwemonderdeel – of de afstand was te lang – kwam Skrabanja aanvankelijk prima mee. Na 22:14 minuut kwamen de eerste vrouwen uit het water en de Nederlandse volgde als twaalfde op slechts dertien seconden achterstand. Daarmee had Skrabanja een prima perspectief op een goed wedstrijdverloop.

Op de fiets ontstond vervolgens een grote groep, maar het was opvallend dat Skrabanja daar, samen met een klein handjevol andere vrouwen, uiteindelijk in ontbrak. Waarom ze de aansluiting niet kon houden, is onduidelijk. De wedstrijd kende geen overdreven sterk deelnemersveld; de meeste topatleten lieten de wedstrijd schieten en naar de maatstaven van een World Triathlon Cup viel het veld feitelijk behoorlijk tegen.

Eenmaal van de fiets had Skrabanja al een aantal minuten achterstand en zat een topklassering er niet meer in. Vooraan was het uiteindelijk Gwen Jorgensen, voormalig Olympisch Kampioen, die naar de zege toe liep. Voor de Amerikaanse zal dat een zeer fijne opsteker zijn, want na haar comeback tekent ze daarmee aan voor haar eerste serieuze overwinning. Vlak voor het einde lapte Jorgensen Skrabanja zelfs nog (looprondes van 2.5 kilometer, red.) voordat ze de overwinning in een tijd van 1:55:01 opeiste. Nina Eim werd tweede in 1:55:17 en Marlene Gomez-Göggel derde in 1:55:24.

Skrabanja werd 28e van de 31, in 2:05:21.