De komende tijd plaatsen we af en toe een gezond recept, gemaakt door Jaime Frias Amadori. Jaime is fanatiek triatleet, marathonloper en voedingsdeskundige. Bij Frias Food Coaching werkt hij met ambitieuze sporters die met hun voeding de extra stap willen zetten en hun sportprestatie willen boosten. Zo werkt hij met een aantal triatleten met een proflicentie, maar ook met recreatieve sporters die wat handvatten willen voor een gezonder eetpatroon dat aansluit bij de sportieve ambities. Neem hier een kijkje op zijn website.

Beschrijving:

Stap voor stap zelf linzenburgers maken. Gezond, vers en snel klaar! Linzenburgers; voedzaam, vezelrijk en snel.

Triatleten dienen gezond te eten, zodat ze op tijd klaar zijn voor de volgende training. Deze burger bevat bijna 30 gram eiwit en zorgt voor optimaal spierherstel na een zware training.

De rode linzen geven een nootachtige smaak, goede textuur en zijn multi inzetbaar. Ze zijn voedzaam, verzadigend en kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en -behoud door het hoge gehalte vezels en eiwit. Tevens bevatten ze ook een flinke dosis langzaam afbreekbare koolhydraten, welke ook essentieel zijn voor het herstel. Ook zijn onze rode vrienden een goede vleesvervanger door hun textuur en het hoge eiwitgehalte. Ten slotte bevatten ze ontelbaar veel vitaminen en mineralen, zoals ijzer en foliumzuur, welke samengevat zorgen voor een gezonder en sterker lichaam.

De burger:
75g rode linzen (ongekookt) OF 240g gekookt.

1 volkoren pita broodje

3 el havermout (afgestreken). Eventueel 1tje meer als het te nat blijft)

1 klein ei

1 kleine ui

1 teen knoflook

1 tl komijnpoeder

1 tl gerookt paprika poeder

Handje gesneden peterselie

Zout en peper naar smaak
0,5 el olijfolie

De salade:
Grote hand spinazie of andere vergelijkbare sla

0,5 stuks rode paprika

125g cherry tomaten

25g feta

0,5 el olijfolie

De dressing:

2 el Griekse yoghurt 0,0%

1 tl harissa

De bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Kook de rode linzen net gaar (ongeveer 7 minuten). Giet ten slotte af en laat het vocht goed weglopen (hoe langer hoe beter!)
  3. Hak de ui en knoflook fijn en bak 3-4 minuten op laag vuur.
  4. Mix de rode linzen met ei, ui, knoflook, de kruiden, havermout, peterselie, zout en peper. Maak met je handen mooie burgers en laat minimaal een halfuur opstijven in de koelkast. Is hij iets te nat? Doe er dan een eetlepel havermout bij
  5. Mix de yoghurt met de harissa in een kommetje. Verwarm het pitabroodje in de oven.
  6. Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de burgers 3 minuten per kant.
  7. Halveer de cherrytomaten, de paprika in reepjes en mix met de spinazie. Verkruimel de feta erover en maak af met een beetje olijfolie, zout en peper.
  8. Snijd het pitabroodje open, vul met een beetje salade, de helft van de burgers en maak af met wederom salade en de yoghurt saus. Eet de rest er lekker bij.