Wie de afgelopen dagen buiten was, zag vooral grijze luchten. Oké, momenteel is het zonnig, maar dat zal de komende wintermaanden ongetwijfeld een luxe zeldzaamheid zijn en dus betekent dat waarschijnlijk minder buitenuren op de race- of triathlonfiets. Alhoewel: de Goodyear Vector 4Seasons banden maken het prima mogelijk om ook in de wintermaanden lekker door te rijden.

Laten we eerlijk zijn; natuurlijk zijn kou en een beetje nattigheid niet de grootste pluspunten als je denkt aan buitenfietsen in de winter, maar de grootste angst schuilt toch vaak in valpartijen door gladheid. Je bent dan snel geneigd je gravelbike te pakken of misschien zelfs een mountainbike, maar wij hebben de afgelopen weken kunnen rijden met de Goodyear Vector 4Seasons banden en trekken de conclusie dat je daarmee prima uit de voeten kunt. Ideaal dus wanneer je gewoon op je ‘normale’ fiets wil blijven trainen.

Ondanks een minimale rolweerstand – je merkt inderdaad vrijwel geen weerstand – blijk je met deze banden toch een goede grip en perfecte wegligging te hebben. Onder natte omstandigheden hebben we onze kilometers gereden en op geen enkel moment voelden we ons onzeker of onveilig, zelfs niet in waterige bochten. Natuurlijk hielden we rekening met de omstandigheden, gingen we niet vol gas door die bochten en pasten we zeker bij bladeren op de weg extra op, maar een fijn idee is het wel dat je voelt dat je fiets niet wegglipt en/of onstabiel wordt.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Goodyear Vector 4 Seasons review. (Foto: 3athlon.nl)

Logischerwijs kun je deze banden zowel ‘Clincher’ als ‘Tubeless Ready’ krijgen en heb je de keuze uit verschillende maten. Afhankelijk van die keuze zal je de band met iets meer (on)gemak op je velgen krijgen, maar in ons geval (Clincher, 28, red.) zaten ze er zo omheen en waren we ‘ready to go’. Op zich zegt dat wel iets, want we moeten toegeven dat wij niet per se de meest begenadigde technici zijn en we soms wel langer hebben lopen pielen met het vervangen van onze banden.

Extra voordeel van deze Goodyear Vector 4Seasons band is de extra lek-laag die onder het loopoppervlak is aangelegd, waardoor de kans op een lekke band geminimaliseerd wordt. De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we deze banden niet lang genoeg hebben getest om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen – het had wel gek geweest als we binnen circa 200 kilometer al een lekke band hadden gehad, nietwaar? – maar wel kunnen we zeggen dat we ook voor deze review al langer ervaring hadden met de 4Seasons banden van Goodyear en dat we daarmee inderdaad vrijwel nooit lek reden.

De Goodyear Vector 4Seasons banden zijn onder andere verkrijgbaar bij AthleteSportsWorld.