Na afloop van de nu al onvergetelijke race van Kristian Blummenfelt – gisteren won hij Ironman Cozumel in een IM-best tijd van 7:21:12 – ontstonden er direct wat vragen over of de afstanden van de wedstrijd wel klopten. Gelukkig klopten de afstanden gewoon, getuige het Strava-account van Blummenfelt zelf, en dat maakt zijn tussentijden meer dan indrukwekkend. Jan Frodeno feliciteerde Blummenfelt na afloop dan ook via socials en noemde hem ‘next level’.

Swim

De zwemtijd van Blummenfelt bedroeg 39:41 minuut; dat komt neer op een snelheid van 5.75 kilometer per uur en 10:26 minuut gemiddeld per kilometer. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Ironman Cozumel, ook al wordt er gewoon 3.8 kilometer gezwommen, wel een zwemparcours heeft waarbij atleten in de zee één richting zwemmen, met de stroming in de rug. Er zijn geen wedstrijden waar harder dan in Cozumel wordt gezwommen, vooral dus dankzij dit enorme voordeel.

Bike

Op de fiets zette Blummenfelt een tijd van 4:02:40 uur neer. Die tijd betekende een gemiddelde snelheid van 44.51 kilometer per uur. Eigenlijk reed Blummenfelt nog harder, want volgens zijn Strava bedroeg de afstand 181.86 kilometer in plaats van 180 kilometer precies en dan zou je uitkomen op een gemiddelde snelheid van 45.1 kilometer per uur. Niet geheel opvallend: op het segment dat hier is aangemaakt, pakte Blummenfelt het kroontje.

Run

Tijdens de run ging Blummenfelt gewoon nog even door met zijn duizelingwekkend hoge tempo. Zijn looptijd van 2:35:24 spreekt menig triatleet tot de verbeelding, ook al was het loopparcours iets te kort volgens het Strava-profiel van de Noor: 41:46 kilometer. Dit valt echter prima binnen de marges die hiervoor gesteld zijn en betekent een gemiddeld looptempo van 3:47 minuut per kilometer. Dat komt dan weer neer op een gemiddelde snelheid van 15.86 kilometer per uur. Gemiddeld werkte hij tien kilometers af in minder dan 38 minuten.

Na afloop bleef Blummenfelt lekker nuchter op socials. “Ik vond het geweldig om mijn eerste Long Distance te racen. Dank aan al het publiek langs het parcours.”