Het is misschien niet de allereerste Hoka-schoen die we zouden aanraden – al is het alleen al om persoonlijke reden waar we verderop in deze review op terugkomen – maar de Arahi 7 is eigenlijk gewoon een heel fijn doorontwikkelde allround-schoen geworden waar je al je loopkilometers uitstekend op kunt afwerken. De afgelopen weken gingen wij aan de slag met deze begin dit jaar gelanceerde schoen en onze bevindingen vind je in deze review.

Om maar meteen met het negatieve te beginnen – dan hebben we dat maar gehad, want overall is de Arahi 7 echt een topschoen – is het voor ons duidelijk dat de Arahi 7 niet de snelste schoen van Hoka is. Dat is eigenlijk geen eens kritiek, maar simpelweg een voldongen feit dat zo gek ook niet is, tussen een lijn met steeds verder doorontwikkelde carbon-schoenen, die keer op keer beter, lichter en vooral ook sneller worden. Met dat doel – zo snel mogelijk zijn – moet je de Arahi 7 ook niet kopen. Je koopt de Arahi 7 omdat je op zoek bent naar een stabiele, comfortabele schoen waarbij de kans op blessures geminimaliseerd wordt. En dat is dan ook precies wat de Arahi 7 jou kan bieden.

Al meteen als je de Hoka Arahi 7 aandoet, voel je het: deze schoen zit prettig. De pasvorm is geweldig, het comfort is groot en de schoen is licht en uitstekend geventileerd. Mooi om te zien is dat de Arahi 7 iets lager op de zool lijkt te liggen, waardoor hij er vrij strak en aerodynamisch uitziet. Het typische Hoka-uiterlijk, toch vaak getypeerd als wat ‘lomper’, verdwijnt daarmee iets meer naar de achtergrond, al zie je de typische basis daarvan ook nog steeds overduidelijk terug in dit model. Op het oog is de Arahi 7 simpelweg een hele stijlvolle schoen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Review Hoka Arahi 7 (Foto: 3athlon.nl)

Qua prestaties doet de Arahi 7 precies wat ‘ie moet doen, al is het dus wel belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt met welk doel je deze schoen koopt. Je koopt de Arahi 7 tenslotte niet als je op jacht wil naar de allersnelste tijd, want dan ga je wel voor bijvoorbeeld de onlangs gelanceerde Hoka Cielo X1. Daar is natuurlijk niks mis mee, want feitelijk zijn beide schoenen voor een totaal andere doelgroep, of op z’n minst hele andere doelstellingen gemaakt. De Cielo X1 zou je bijvoorbeeld perfect als wedstrijdschoen kunnen gebruiken, terwijl je de Arahi 7 kunt gebruiken voor je trainingen richting die belangrijke piekmomenten.

Want, zo eerlijk moeten we zijn: al onze trainingen op de Arahi 7, en dat zijn er inmiddels een hoop, waren raak. Vooral bij de langere duurlopen grepen we graag terug naar dit model schoen en iedere keer was dat naar volle tevredenheid. De Arahi 7 biedt een heerlijke ondersteuning aan voet en enkels en levert het comfort waar je bij je lange runs zo naar verlangt. De demping is fenomenaal en de bovenkant van de schoen – lekker zacht en elastisch – zorgt voor een hele fijne sluiting rond de voet.

De Arahi 7 is wat ons betreft dan ook een echte aanrader als trainingsschoen. Onbezorgd en met maximaal comfort tik je je kilometers op een fijne manier weg. De Arahi 7 is onder andere via Hoka verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van 150 euro.