Het is prachtig nieuws voor Mitch Kolkman en Richard Murray – en zelfs dat zal een understatement zijn – maar beide atleten mogen over ongeveer twee maanden ook individueel in actie komen tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Doordat het Nederlandse Mixed Relay Team zich vorige week bij het laatst mogelijke kwalificatiemoment wist te kwalificeren voor Parijs en zowel Murray als Kolkman hoog genoeg in de World Triathlon Rankings staan, krijgen zij ook een slot voor de individuele Olympische triathlon.

Dat is inmiddels bevestigd door de Nederlandse Triathlon Bond en dat betekent dat Nederland dus met vier individuele atleten aan de start zal staan in Parijs: naast Mitch Kolkman en Richard Murray, waren Rachel Klamer en Maya Kingma al gekwalificeerd via individuele races. Dit viertal zal vrijwel zeker ook de startopstelling vormen voor de Mixed Team Relay. Murray en Kolkman hebben dankzij de Mixed Team Relay-kwalificatie het geluk dat ze een top 8-klassering bij een WTCS, voor Nederlanders normaal een vereiste om te kwalificeren voor de Olympische Spelen en waar zij niet aan voldoen, mogen laten schieten.

Voor Barbara de Koning, die afgelopen weekend nog onderdeel uitmaakte van het team dat zich wist te kwalificeren, lijken de Spelen vooral een ervaring te worden vanaf de reservebank. De kans dat zij wordt opgesteld in de Mixed Team Relay is klein – maar wel mogelijk, bij bijvoorbeeld blessures – en omdat Nederland met Klamer en Kingma al twee individuele atleten aan de start heeft staan, is deelname aan de individuele race uitgesloten.