In de beginfase van de wedstrijd – tijdens het zwemmen en vooral de eerste 45 kilometer op de fiets – leek het er misschien niet op dat Niek Heldoorn Ironman 70.3 Kraichgau zou winnen, maar de Nederlander wist de wedstrijd afgelopen weekend toch in zijn voordeel te kantelen. Niet alleen door een lichamelijk weergaloze prestatie, maar ook door het koppie erbij te houden en met het hoofd te racen. “Meer dan vasthouden aan je eigen waardes, en misschien een paar procent meer, kun je toch niet doen. Mensen hebben in trainingen al moeite om zich aan een plan te houden, laat staan als het om de knikkers gaat. Maar dat maakt het spelletje zo leuk.”

Dat houden aan zijn eigen plan, is in ieder geval precies wat Heldoorn deed, ook al zag hij de eerste 45 kilometer op de fiets mannen aan zich voorbij vliegen alsof het niets was. Niet dat hij zelf rustig aan deed, want met zijn 63 kilo trapte hij 320 watt op de eerste vlakke stukken. “Ik werd voorbij gevlogen; ze begonnen echt als idioten.” Heldoorn zag zijn achterstand al snel tot ongeveer drie minuten oplopen, maar gedurende de tweede helft van het fietsonderdeel reed hij naar voren terug. “Toen we op de laatste heuvel weer aansloten bij de kopgroep, reden ze rond de 250 watt omhoog. Toen wist ik wel, die zijn stuk”, lacht hij.

Het was een mooie oppepper voor de moraal van de Nederlander, die zelf uitstekend in de wedstrijd lag en kort daarna een halve marathon van 1:11 op de mat zou leggen. Daarmee won hij de race op indrukwekkende wijze en claimde hij een slot voor het WK 70.3 in Taupo. Toch weet Heldoorn, op dit moment ook de enige Nederlandse man met een slot voor het WK Ironman op Kona, niet of hij naar Nieuw-Zeeland zal afreizen voor dat WK 70.3. “Het zou wel een heel lang seizoen worden en je hebt daar al die ‘ITU-gasten’ (mannen gespecialiseerd op de korte afstand, red.), dus ik weet niet of dat zin heeft.”

Heldoorn zal later beslissen, maar heeft zijn schema voor de komende maanden alvast wel in kannen en kruiken. “Ironman Klagenfurt over drie weken, daarna de Embrunman en dan Kona.”