Nadat we eerder al aan de slag gingen met de Rincon 2, de Arahi 4 en de Elevon 2, maakten we onze loopkilometers de afgelopen weken op de Hoka One One Rocket X. Deze schoen wordt door Hoka op de markt gezet als ‘de meest energieke schoen die Hoka tot nu toe heeft gelanceerd: een uitzonderlijk lichtgewicht, waanzinnige responsieve hardloopschoen voor topsporters’. In deze review lees je of wij het daar ook daadwerkelijk mee eens zijn.
Als je de Rocket X voor het eerst in je handen neemt, merk je meteen dat deze schoen inderdaad is gebouwd op snelheid. Zeker in tegenstelling tot andere Hoka-modellen, is de Rocket X opvallend smal en gestroomlijnd, licht maar tegelijkertijd ontzettend stevig. Eenmaal om de voeten voel je de schoen eigenlijk nauwelijks, zijn ze inderdaad bijzonder licht terwijl je toch een geweldig contactgevoel houdt tijdens het landen en afzetten. Ze zijn smaller dan je gewend bent van Hoka en natuurlijk is het persoonsgebonden of dat positief of negatief uitvalt, maar wij zijn er in ieder geval zeer over te spreken.
Dat zijn we ook over hoe de schoen tijdens het lopen aanvoelt. Al moeten we daar wel een kanttekening bij plaatsen, want deze schoen loopt pas echt aangenaam – of beter gezegd: pas dan toont hij zijn meerwaarde – wanneer je tempo wat hoger dan gemiddeld ligt. Wanneer je tempo rond de vijf minuten per kilometer ligt, een tempo dat voor veel triatleten niet ongewoon is tijdens de wat langere en rustigere duurlopen, kan de schoen af en toe wat onwennig aanvoelen. Wanneer je het tempo opschroeft en richting de 4:30 minuut per kilometer of sneller loopt, merk je pas echt het nut van de Rocket X. Wij hadden vrijwel iedere snelle training het gevoel dat de schoen ons ‘hielp’ om het tempo hoog te houden en, bijvoorbeeld bij vermoeidheid, de looptechniek beter in stand te houden.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Dat gevoel was en bleef overigens bij alle afstanden gelijk: we hebben de Hoka Rocket X gebruikt tijdens snelle vijf kilometers, een halve marathon op tempo en uiteindelijk ook tijdens het verbeteren van een persoonlijk record op de marathon: 3:13:24 uur. Zelfs na die 42 kilometer op – voor ons – hoog tempo (4:34 minuut per kilometer, red.) voelde de schoen zeer comfortabel, knelde hij nergens, hadden we geen last van blaren en ook niet zelfs maar de minste neiging om de schoen snel uit te trekken. Een groter compliment kan een schoen wat ons betreft niet krijgen.
Wat dat betreft krijgt de Rocket X wat ons betreft ook de voorkeur boven de Nike Vaporfly, de schoen waarmee we eerder onze temposessies afwerkten. Niet alleen omdat we Hoka toch meer vinden passen binnen de triathlonwereld – en de schoen daar logischerwijs ook meer op is gebouwd – maar vooral ook omdat de Rocket X simpelweg relaxter loopt, meer ondersteuning biedt en zodoende ook voor minder belasting op de spieren zorgt.
Eén groot nadeel moeten we echter wel benoemen, al kom je daar hoogstwaarschijnlijk pas na een paar maanden achter. Alle Hoka’s waar we op gelopen hebben, blijken uiteindelijk tussen de 500-800 loopkilometers te scheuren. Die scheur zit iedere keer aan de buitenzijde van de schoen en aangezien de Rocket X juist smaller is dan alle voorgangers, verwachten we dat deze schoen daar ook mee te maken krijgt. Het is geen zekerheid, maar ligt wat ons betreft wel in de lijn der verwachting. Gelukkig is de Rocket X in principe een wedstrijdschoen en kun je er dus best een hele tijd mee vooruit.
De Hoka One One Rocket X is onder andere verkrijgbaar via de webshop van Hoka en kost 160 euro.