Of je nu gaat voor een lange duurloop of een meer intensieve intervaltraining: de HOKA One One Rincon 2 is een schoen waar je als triatleet perfect mee uit de voeten kunt. Licht maar toch stevig en daardoor meer dan voldoende ondersteuning: dat is dit nieuwe model van HOKA in een notendop. Wij gingen er uitgebreid mee aan de slag en onze bevindingen lees je in deze review.

Eerder gingen we al aan de slag met de HOKA ONE ONE Elevon 2 en HOKA ONE ONE Arahi 4: twee type schoenen waar de ONE ONE Rincon 2 zich eigenlijk perfect tussen plaatst. Wat allereerst opvalt is hoe bijzonder licht de schoen is, terwijl er niet wordt ingeboet aan demping. Je voelt de schoen vrijwel niet aan je voeten zitten en dat betekent dus een hoge mate van comfort, zelfs tijdens je langere duurlopen. Overigens werkt dit uiteraard ook prestatieverhogend tijdens het intervallen, want hogere tempo’s gaan logischerwijs een stuk gemakkelijker wanneer je niet wordt belemmerd door een zware hardloopschoen.

Typische Hoka uiterlijk

Op het oog krijgt de ONE ONE Rincon 2 weer dat typische HOKA uiterlijk mee: de schoenen ogen wat grof en vanzelfsprekend springen de zolen weer behoorlijk in het oog. Niks mis mee: dat weet je wanneer je kiest voor HOKA en over smaak valt überhaupt al niet te twisten. Onze persoonlijke mening is in ieder geval dat deze schoen er weer tof uitziet en dat je hier zeker mee gezien wil worden.

(tekst gaat verder onder foto)

HOKA ONE ONE Rincon 2 (Foto: 3athlon.nl)

Maar ook qua prestaties bevalt deze schoen bijzonder goed: het typisch verende effect van een HOKA schoen is ook bij dit model aanwezig, de schoen ademt goed en irriteert niet tijdens duurlopen van rond de dertig kilometer. Ten opzichte van de Elevon 2 scoort de Rincon 2 vooral punten als het aankomt op de tong van de schoen. Bij eerstgenoemde komt deze inclusief zijflap, die bij ons regelmatig in de voeten sneed, soms met vervelende schaafwonden tot gevolg. Bij dit model is daar geen enkele sprake van, dus wat dat betreft heeft de Rincon 2 zeker onze voorkeur.

‘Benadert de perfecte loopschoen’

Ook op ander vlak wint de Rincon 2 het van de Elevon 2, namelijk als we het hebben over de zool. Waar de groeven van de Elevon 2 bijzonder diep zijn, kwam het regelmatig voor dat er grote stenen bleven vastzitten in de zool. Iets dat uiteraard behoorlijk kan irriteren, zeker als die stenen met elke stap vaster en vaster komen te zitten en nauwelijks los zijn te krijgen. Met de Rincon 2 behoort dit probleem tot het verleden en hebben we hier gelukkig geen last van gehad.

Al met al benadert de Rincon 2 voor ons de haast perfecte loopschoen, te gebruiken voor elk type run en onder alle omstandigheden.