We hebben er de afgelopen tijd behoorlijk veel over geschreven, we hebben onze lezers laten testen én we hebben de grote man achter TrueKinetix – Bas van Rens – een aantal keer mogen interviewen. Maar, nu hebben we de TrueBike zelf mogen testen en dus kunnen we een oordeel vellen: is de hype terecht, of niet? 

Eén ding is zeker; met een adviesprijs van 3795 euro is de TrueBike in ieder geval niet goedkoop. De aanschaf vergt dus een flinke investering, die alleen gerechtvaardigd is, als het product ook daadwerkelijk een meerwaarde biedt. In dit geval kijken wij uiteraard naar de meerwaarde die de TrueBike al dan niet heeft voor de triatleet. Die meerwaarde lijkt hem vooral te moeten zitten in het feit dat de TrueBike de eerste gerobotiseerde indoorfiets ter wereld is – het vliegwiel van de meer traditionelere indoor trainers is vervangen door een krachtige motor – waardoor je op ieder punt van je pedaalslag de juiste hoeveelheid weerstand moet voelen. Door die weerstand dus dermate goed over te brengen, moet het fietsen op een TrueBike aanvoelen als het ‘echte buiten fietsen’. In het kort kunnen we zeggen; daar slaagt de TrueBike zeker in. En niet te zuinig ook.

‘Gevoel laat zich lastig in woorden vangen; je moet het ervaren’

Het moeilijke aan ‘gevoel’ – in dit geval dus het gevoel dat je krijgt bij het fietsen op de TrueBike – is dat een gevoel lastig in woorden is te vatten. Je moet een gevoel eigenlijk ervaren. Eenmaal op de TrueBike ervaar je inderdaad het gevoel alsof je buiten op de fiets zit; oké, het is natuurlijk een stukje warmer binnen en de (rij)wind valt weg, maar verder voelt het fietsen op de TrueBike bijzonder ‘natuurlijk’ aan. Als ik mijn wattages afzet tegen die op mijn eigen indoor trainer – zelf rijd ik op een Tacx Neo 2T – liggen die bij dezelfde inspanning ineens iets hoger. Dat strookt met de ervaring die ik buiten heb, waar ik doorgaans ook hogere wattages trap dan binnen. Juist dat stukje realisme is van enorme meerwaarde voor de TrueBike. 

Ideaal ook is dat je de TrueBike helemaal naar eigen wens kunt instellen en je dus altijd in de houding kunt fietsen die jij lekker vindt. Vrijwel alles is verstelbaar en eventueel af te monteren met onderdelen – denk bijvoorbeeld aan een favoriet zadel – die jij graag gebruikt. Het gaat makkelijk en soepel en draagt bij aan de luxe ervaring die de TrueBike biedt. Toegegeven; we hebben wel even een tijdje lopen puzzelen voor we een fijne houding konden vinden, maar daarna kun je er natuurlijk jaren mee vooruit, zonder dat je iets hoeft aan te passen. Zeker voor atleten die ‘slechts’ één racefiets/triathlonfiets hebben en hun fiets dus afwisselend buiten dan wel binnen gebruiken, is dit opnieuw een enorme meerwaarde: je zet je TrueBike op een vaste plaats en hoeft nooit meer van fiets te wisselen. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

TrueBike Review (Foto: 3athlon.nl)

‘Onbezorgd werk je je trainingen af, ongeacht het type work-out’

De TrueBike simuleert tot 2600 watt; vrijwel geen triatleet zal dit halen, zelfs niet in een maximale sprint. Toch is de TrueBike verrassend stabiel, zelfs wanneer je zo’n maximale sprint trekt. Het frame is zeer massief en ook ‘zwaar’ en lijkt totaal geen problemen te hebben met dergelijke krachtexplosies op de pedalen. De flexibele voetdoppen die onder de TrueBike zitten dragen daar aan bij, want daardoor veert het frame mee voor extra comfort. Onbezorgd draai je maximale intervals, rijd je digitale heuvels dan wel bergen omhoog of doe je langere duurritten. Wat dat betreft is het ook goed om te weten dat de TrueBike valt te connecten met jouw trainingsprogramma naar keuze – denk dus bijvoorbeeld aan Zwift, Rouvy of Sufferfest- waardoor je gewoon je trainingsprogramma’s kunt afwerken. 

De TrueBike zelf is dus massief en daarmee zwaar. Zeer zwaar zelfs, maar toch kun je het apparaat makkelijk verplaatsen dankzij de wieltjes aan de onderkant. Natuurlijk zul je de TrueBike hoogstwaarschijnlijks nauwelijks tot niet verplaatsen, maar het is een geruststelling dat het in ieder geval kan. Stekkerloos trainen is geen enkel probleem; dankzij de ingebouwde accu laadt de TrueBike zichzelf automatisch op tijdens het trainen. Het is niet alleen handig, maar ook nog eens milieu-vriendelijk. En, met de hoge energiekosten van tegenwoordig ook nog eens fijn voor de portemonnee. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

‘Je kunt jezelf een heleboel ellende besparen’

Tijdens het fietsen heb je toegang tot bijzonder interessante info, waarbij de gereden tijd, afstand en cadans een soort van standaarden zijn, maar waarbij bijvoorbeeld de mogelijkheid om te zien hoeveel kracht je per pedaal zet, en hoe die pedalen zich tot elkaar verhouden, een hele vette extra is. Binnen een oogopslag zie je bijvoorbeeld dat je meer kracht zet met je linkerbeen en dat je met links dus overcompenseert ten opzichte van rechts. Dit soort overcompensatie kan al vrij snel leiden tot blessures, dus door dit soort informatie inzichtelijk te krijgen, kun je jezelf een heleboel ellende besparen. Daarnaast is het prettig om te zien hoe efficiënt je nu eigenlijk trapt: ook daar kun je behoorlijk wat winst uit behalen. 

Een andere hele toffe feature van de TrueBike is dat je, door gebruik te maken van een TrueAthetes account, de versnellingen van je trainer eenvoudig kunt aanpassen. Zo kies je bijvoorbeeld eenvoudig hoeveel tandwielen je zowel voor- als achter wil gebruiken (daar hoeft dus niks voor aangepast te worden omdat dit puur softwarematig wordt geregeld): echt geweldig wanneer je besluit een zware bergetappe te rijden of juist de vlaktes op te zoeken met wat pittig sprintwerk tussendoor. Op je stuur zitten elektrische schakelknoppen en dat werkt echt fenomenaal. Je hebt altijd een verzet dat bij jouw rit en/of doelstellingen past.

‘Missie geslaagd’

De ervaring is dus perfect, De TrueBike rijdt geweldig, biedt een prima ervaring en tijdens het trainen heb je inderdaad het idee je kracht en energie op een effectieve manier over te brengen op de pedalen; uiteindelijk het doel dat Bas van Rens met TrueKinetix altijd voor ogen heeft gehad toen hij de TrueBike ontwikkelde en op de markt bracht. Wat dat betreft dus missie geslaagd. Ook het feit dat de TrueBike softwarematig altijd van updates is te voorzien, is echt een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Review TrueBike (Foto: 3athlon.nl)

Minpunten?

Dat gezegd hebbende staat daar wat ons betreft het uiterlijk van de TrueBike tegenover. Begrijp ons niet verkeerd; los van het feit dat smaak sowieso een persoonlijk dingetje is en de TrueBike er echt niet onverdienstelijk uit ziet; het is niet je toffe Canyon, Cervélo of welk merk fiets je dan ook normaal gebruikt. Persoonlijk kunnen we er echt van genieten om onze eigen fiets op onze trainer te zien staan en tussen de oren is het ook lekker om je indoor trainingen ‘gewoon’ op je wedstrijdfiets af te werken. Met de TrueBike is dat gevoel toch een beetje minder. 

Daarnaast blijft de investering van een kleine vierduizend euro een behoorlijke aanslag op je vermogen. Aan de kwaliteiten van de TrueBike ligt het in ieder geval niet – het is ook niet voor niets dat een Olympisch Kampioene als Anna van der Breggen zweert bij de TrueBike en als investeerder is ingestapt binnen TrueKinetix – maar uiteindelijk moet je voor jezelf bepalen of je die investering het waard vindt. Wat dat betreft is het wellicht goed te vermelden dat je een gratis testrit kunt boeken: je ervaart dan op z’n minst zelf hoe heerlijk de TrueBike fietst.