In zijn eerste wedstrijd als ‘Nederlander’ heeft Richard Murray zich meteen mooi van voren laten zien. Het leek er even op dat hij een podiumplaats zou pakken tijdens de Europe Triathlon Cup Caorle, maar zover kwam het helaas net niet; hij werd vijfde in de door Max Studer gewonnen wedstrijd.

Het zwemmen werd hard gemaakt door de Italiaan Alessio Crociani, die met een aanzienlijke voorsprong uit het water kwam; hij werkte zijn 750 meter af in een tijd van 9:34. Op ongeveer vijftien seconden volgde een grote groep atleten.

Op de fiets probeerde Crociani vooruit te blijven en hij reed de eerste kilometers alsof zijn leven ervan af hing, maar tegen een jagend peloton kon hij uiteraard niet op en dus werd hij uiteindelijk teruggepakt. Vervolgens bleef de grote groep de rest van het fietsonderdeel bij elkaar, al haakten er af en toe van achteren wat atleten aan.

Tijdens de run was het de Zwitser Max Studer die al na een paar honderd meter een sprint inzette om weg te komen en er waren slechts vier mannen die met hem mee konden. Daar zat dus ook Murray bij, die daarmee meteen zijn kansen op een goede klassering vergrootte. In de tweede van twee looprondes probeerde Struder nog een keer te versnellen, maar opnieuw kreeg hij zijn achtervolgers niet gelost. Murray oogde ondertussen redelijk ontspannen.

Toch bleek dat niet het geval, want na opnieuw een versnelling van Studer, die echt heel sterk liep, moest Murray er als eerste af. Uiteindelijk bleef Studer maar versnellen en werd hij na 51:18 de terechte winnaar. De Duitser Lasse Lührs pakte direct daarachter het zilver en de Israëliër Shachar Sagiv daar weer achter derde. Een paar tellen later pakte Murray de vijfde plaats.

Overige Nederlanders:

Naast Murray stonden ook Ian Pennekamp (25e), Joey van ‘t Verlaat (48e), Jesse Cuijpers (60e) en Donald Hillebregt (DNF) aan de start.