Ze kwam een aantal maanden geleden als ‘outsider’ binnen de triathlonsport en inmiddels rust er een behoorlijke verantwoordelijkheid en daarmee ook druk op de schouders van Rita van Driel. Ze is adviseur sociale veiligheid binnen de NTB, teamleider van het NTB bondsbureau en daarnaast secretaris van de begeleidingscommissie die de onafhankelijkheid van het nu lopende onderzoek – naar misstanden rondom het NTC – moet garanderen. Toch voelt Van Driel de druk niet echt, vertrouwt ze vooral op haar rijke bestuurlijke ervaring en hoopt ze vooral dat er snel ‘rust’ op het NTC, bij de NTB en breder binnen de Nederlandse triathlongemeenschap terugkeert.
“Dat brengen van rust, dat is mijn rol. En een hele mooie uitdaging, want er speelt ontzettend veel. Daarom helpt het me ook wel dat ik een buitenstaander ben, ook al klinkt ‘buitenstaander’ misschien niet zo leuk. Dat helpt me namelijk om dingen in perspectief te zien. Om de juiste vragen te stellen als ik dingen zie. Om mensen na te laten denken over wat ze aan het doen zijn en of dat eigenlijk wel logisch is. Wat mij betreft maakt dat het werken binnen de sportwereld ook zo mooi, met alle emoties die erbij horen. Het is de enorme betrokkenheid van heel veel mensen die mij zo aanspreekt.”
‘Had snel door dat er iets aan de hand moest zijn’
Betrokkenheid van mensen vindt Van Driel dus mooi en wat dat betreft zit ze op een goede plek, want ze sprak de afgelopen maanden veel met (top)atleten, coaches, staf, bestuursleden en directie: over het algemeen stuk voor stuk betrokken mensen. “Toen ik de opdracht accepteerde, wist ik nog niet wat er allemaal speelde. Het eerste onderzoeksrapport was toen nog niet gepresenteerd. Ik heb gesprekken gevoerd met bestuur en directie én ben zelf op onderzoek uitgegaan. Ondanks dat ik niet wist wat er allemaal speelde, had ik wel snel door dat er íets aan de hand moest zijn.”
‘Hoe heeft dit kunnen gebeuren?’
Dat bleek dan ook al snel toen het onderzoeksrapport uiteindelijk naar buiten kwam, maar ook toen Van Driel in haar eigen onderzoek de verhalen op 3athlon las, onder andere over atleten die spraken over pesterijen, onrechtmatige uitsluitingen en andere misstanden. “Dat is natuurlijk heftig om te lezen. Wat je je dan afvraagt; hoe kan ik iets betekenen voor deze sporters? En als deze problematiek heeft kunnen plaatsvinden: hóe heeft dat dan kunnen gebeuren? Belangrijkste was natuurlijk; hoe kunnen we dit weer op de rit krijgen?” Volgens Van Driel is ze een echt gevoelsmens. “Als ik ergens een gek gevoel bij heb, ga ik daar direct achteraan. Dan onderneem ik actie; dát is wie ik ben.”
‘Ingewikkeld om zakelijk met familierelaties te dealen’
Van Driel gaat logischerwijs niet al te specifiek in op wat er zich allemaal al dan niet heeft afgespeeld op en rond het NTC, met name omdat er nu dus een nieuw onderzoek loopt, waar ze inhoudelijk geen enkele invloed op wil uitoefenen. Toch is ze de eerste die toegeeft dat er dingen verkeerd zijn aangepakt. “Het is bijvoorbeeld een feit dat het binnen de NTB en bij het NTC heel erg ‘ons kent ons’ was. Met familierelaties moet je altijd zorgvuldig zijn, want het blijft ingewikkeld. Stuk voor stuk kunnen het goede mensen zijn of experts in hun vak, maar op zakelijk gebied is het ingewikkeld om met familierelaties te dealen.”
Betekent dat dan dat we in de toekomst geen situatie hoeven te verwachten waarin de Technisch Directeur bijvoorbeeld samenwerkt met zijn zoon die als coach aan het NTC is verbonden? “Het is te vroeg om daar nu iets over te zeggen, maar als het gebeurt, moet je sowieso zorgen dat er zorgvuldig afspraken over worden gemaakt, óf het kan en zo ja, onder welke voorwaarden. Het onderzoek dat nu loopt, moet in ieder geval iets vertellen over of dat soort familierelaties kwalijke gevolgen hadden.”
‘We hopen dat iedereen zich meldt’
Van Driel heeft zoals gezegd geen enkele invloed op het onderzoek dat nu door Unraveling wordt gedaan, maar faciliteert ze de onderzoekers wel zo goed als mogelijk in alles wat zij nodig hebben om het onderzoek zorgvuldig te doen. “Ik stuur ze nergens en heb een neutrale rol.” Wat er allemaal onderzocht wordt en met wie er gesproken wordt, weet Van Driel dan ook niet. “Maar de onderzoeksopdracht is breed en het kan heel goed zijn dat je dan dingen tegenkomt, waarvan je niet wist dat je ze tegen zou komen. We hópen vooral dat alles nu naar boven komt. Dat alle betrokken partijen nog een keer hun verhaal willen doen. Dat iedereen zich meldt. We willen niemand passeren en roepen iedereen op rechtstreeks contact op te nemen met het onderzoeksbureau. Zelf iedereen proactief benaderen kan niet. Je hebt dan onder andere met de privacywet te maken.”
Van Driel zelf onder een vergrootglas
Dat Van Driel zelf mogelijk ook onder een vergrootglas ligt, vooral omdat ze nu dus verschillende, soms op het oog contrasterende rollen binnen de NTB vervult, maakt haar niet zoveel uit. “Ik ben me er heel erg van bewust en zo kun je er inderdaad naar kijken. Ik kwam binnen als adviseur sociale veiligheid, omdat er zo snel mogelijk aan de slag gegaan moest worden met alle aanbevelingen uit het eerste onderzoeksrapport. Er was veel onrust, de Technisch Directeur stond op het punt van vertrek en dus was het van belang dat er rust was voor de groep bij het NTC. Dat geldt niet alleen voor atleten, maar ook voor ouders, staf en coaches. Zij moesten allemaal ergens met hun vragen terecht kunnen.”
Wat volgde was – volgens Van Driel – een organische maar ook logische uitbreiding van haar takenpakket. Zo werd ze dus eerst secretaris van de begeleidingscommissie van het onderzoek. “Iemand moest het doen en het past heel erg bij wat ik allemaal voorbij zag komen als adviseur sociale veiligheid. Vanuit die rol kan ik gebeurtenissen duiden. Eigenlijk was dit dus een hele logische stap.”
Helikopterview en buitenstaander
Misschien nog wel het lastigst te plaatsen is haar onlangs toegevoegde rol als teamleider van het NTB bondsbureau. “Dat was vooraf ook niet bedacht. Met het vertrek van Rembert Groenman – Algemeen Directeur – ontstond er opnieuw veel onrust en onzekerheid. Er werd een tijdje gekeken naar wie dat het beste kon oplossen en uiteindelijk werd de vraag aan mij gesteld. Ik heb getwijfeld, maar heb toch ja gezegd. Wel zorg ik ervoor dat ik constant de helikopterview houd. Dat ik die ‘buitenstaander’ blijf. Uiteindelijk zijn mijn taken van tijdelijke en dus korte aard.”
‘Laten we met elkaar van de sport genieten’
Eén wens heeft Van Driel in ieder geval wel. “Dat we over een tijd met elkaar kunnen terugkijken, denken dat het allemaal ‘shit’ was, maar alles een stuk beter gaat. Laten we alsjeblieft niet vergeten wat er allemaal goed gaat in de triathlonsport. De sport is populair en groeit. Laten we daar met elkaar van genieten.”