Het nieuws is nog niet bevestigd door Ironman en het is ook niet het eerste land waar je aan denkt als je het hebt over een nieuw aan te kondigen Ironman, maar volgens verschillende nieuwszenders en kranten van Rwanda, krijgt het Afrikaanse land nog dit jaar een Ironman.

Het nieuws wordt onder andere aangekondigd door The New Times, de grootste krant van Rwanda, en nationale televisiezender Rwanda TV. De wedstrijd zou al dit jaar moeten plaatsvinden – in augustus – en zich afspelen in en rond het Kivu meer. Het zou voor het eerst zijn dat Ironman een wedstrijd organiseert in Centraal-Afrika en het zou, na Ironman Zuid-Afrika, de tweede wedstrijd op het Afrikaanse continent zijn.

Diverse nieuwsbronnen melden dat de Rwandese president Paul Kagame in hoogsteigen persoon gesprekken heeft gevoerd over de wedstrijd en een Ironman-delegatie heeft ontvangen. Rwanda profileert zich de laatste jaren sowieso meer als een sportief land en triathlon werd er de afgelopen periode steeds populairder. Rond Lake Kivu vindt de laatste jaren ook al een wedstrijd binnen de Africa Triathlon Cup plaats.