Na vorige week al een mooie zege in Miami, was er vandaag opnieuw succes voor Sam Long: de Amerikaanse topatleet won zojuist de eerste editie van Challenge Puerto Varas. Dat deed hij met overmacht, door tijdens het fietsen op te schuiven naar de koppositie en die niet meer uit handen te geven. Bij de vrouwen was er winst voor Haley Chura. Zij nam de leiding tijdens het zwemmen, verloor tijd tijdens het fietsen, maar bleek tijdens het lopen weer te snel voor iedereen.

Het zwemonderdeel werd hard gemaakt door twee mannen: Vicente Trewhela en Balazs Csoke, die ruim binnen een half uur alweer op de fiets zaten. Even daarvoor zwommen ze in het prachtige Lake Llanquihue, waar ze dus onnavolgbaar voor de rest van het veld bleken. In de twee minuten nadat de twee koplopers uit het water kwamen volgden nog acht mannen, waarbij Sam Long en Matt Hanson de twee laatsten waren die nog binnen de top tien richting T1 gingen. De twee favorieten voor de wedstrijd keken toen tegen een achterstand aan van ongeveer twee minuten.

Op de fiets waren het al snel – eigenlijk direct vanaf het begin – Sam Long en Matt Hanson die naar voren reden. Vooral Long ging weer razendsnel en haalde de ene na de andere atleet in, om ongeveer halverwege het fietsen de leiding in de wedstrijd over te nemen. Het fietsparcours was overigens behoorlijk zwaar, want atleten bedwongen tijdens Challenge Puerto Varas maar liefst duizend hoogtemeters. Terwijl ze dat deden, konden ze wel genieten van prachtige vergezichten over de bossen en het water van Chili. Onderweg begon de zon steeds meer te schijnen en liepen de temperaturen ook op.

Bij het inkomen van de wisselzone had Sam Long een voorsprong van meer dan vijf minuten op zijn eerste achtervolgers, die allemaal vrij dicht bij elkaar, eigenlijk als een groep, de wisselzone binnen kwamen. Luciano Taccone, Nicolas Saez, Matt Hanson, Fernando Toldi en Jason Pohl hadden daarmee allemaal nog zicht op een podiumplaats.

Tijdens het lopen waren er – en dat lag ook wel een beetje in de lijn der verwachting – twee mannen die er een tempo op nahielden waardoor het eerder op vliegen dan op hardlopen leek: Sam Long en Matt Hanson. Laatstgenoemde liep zelfs zo hard, dat hij ongeveer halverwege een minuutje van zijn achterstand had goed gemaakt. Dat was logischerwijs niet genoeg voor de overwinning. Die overwinning was dan ook voor Long, die na 3:48:48 en met een grote lach op zijn gezicht over de finish kwam. Hanson pakte na 3:52:44 het zilver. Taccone werd derde in een tijd van 3:54:42.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Van links naar recht Hanson, Long en Taccone. (Foto: Challenge Family)

Vrouwenrace tijdens de run beslist

Bij de vrouwen was er één vrouw die met het zwemmen veel te hard ging voor de rest; Haley Chura. Niet geheel onverwachts zwom zij razendsnel en had ze maar iets meer dan een minuut langer nodig dan de snelste man op het zwemonderdeel. De verschillen in de vrouwenrace waren dan ook groter dan bij de mannen, want de top vier – Macarena Salazar, Romina Palacio en Laura Siddall maakten het kwartet compleet – kwam met een verschil van bijna zeven minuten uit het water.

Die zeven minuten bleken voor Siddall overigens geen probleem, want tijdens het fietsen ging het gas erop en begon ze al snel tijd goed te maken. Zo snel zelfs, dat ze bij terugkomst van de negentig kilometer nog maar een kleine minuut achterstand had. Door een goede en snelle wissel, haalde ze daar nog eens bijna 45 seconden vanaf, waardoor Chura en Siddall nagenoeg gelijk aan de halve marathon begonnen, met als inzet de winst bij Challenge Puerto Varas. Macarena Salazar en Romina Palacio volgden op minuten achterstand en leken daarmee om het brons te gaan strijden.

Tijdens het lopen was het Chura die zich niet van de wijs had laten brengen door de tijd die ze op de fiets verloor en meteen weer een voorsprong pakte op Siddall. Die voorsprong liep snel op naar ongeveer twee minuten en die bleef vervolgens vrijwel de hele run gelijk. Chura won de wedstrijd uiteindelijk na 4:30:29. Siddall werd tweede in 4:32:28. Het brons was voor Palacio, die na 4:43:44 finishte.

Chura (links) en Siddall. (Foto: Challenge Family)