De Franse Sandra Dodet heeft zojuist de World Triathlon Cup in het Italiaanse Arzachena gewonnen. Tijdens het lopen maakte ze het verschil en bleek haar tempo te hoog voor de anderen. De Nederlandse Quinty Schoens stond ook op de startlijst en werd 26e op drie minuten achterstand.

Het was behoorlijk warm in Arzachena en daarnaast is het fietsparcours – met drie keer een pittige klim – vrij zwaar. Terwijl er in het water eigenlijk nauwelijks verschillen ontstonden tussen de atleten en er zich direct een grote kopgroep vormde in de eerste kilometers op de fiets, was het de Franse Mathilde Gautier die in haar eentje bijzonder veel indruk maakte door bij die groep weg te rijden. Na één van drie fietsrondes had ze een voorsprong van 23 seconden te pakken en was haar ambitie duidelijk; winnen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Gautier probeert het op de fiets. (Foto: 3athlon.nl)

In de tweede ronde veranderde dat beeld overigens wel, want toen vond de grote groep het genoeg en reden ze een groot gedeelte van de achterstand dicht en in de derde en laatste fietsronde werden ook de laatste seconden aan achterstand goedgemaakt. Op de slotklim werden er nog wat verschillen gemaakt en zo ontstond er een kopgroepje van zeven: Verena Steinhauser, Julie Derron, Miriam Casillas Garcia, Lisa Perterer, Estelle Perriard, Mathilde Gautier Luisa Iogna-Prat en Anja Weber. Vlak voor de run kwam iedereen toch weer bij elkaar.

Het looptempo waarmee Miriam Casillas Garcia vertrok waar indrukwekkend en de Spaanse bleef een tijdje vooruit, maar nog voor de helft van het looponderdeel werd ze toch weer ingehaald. Vanaf dat moment begon de Franse Sandra Dodet het tempo te dicteren en dat tempo lag te hoog voor alle anderen. Al ruim voor het einde werd duidelijk dat Dodet de wedstrijd zou winnen en dat gebeurde dan ook na 1:00:31. Daarachter werd de strijd om het zilver en brons nog heel spannend; Julie Derron en Luisa Baptista moesten er om sprinten en kwamen, slechts vier en vijf seconden achter Dodet, in die volgorde over de finish.