De omstandigheden waren zwaar – er stond een behoorlijke wind en het was warm tijdens de run – en daardoor bleek de vrouwenrace van The Championship een echte uitputtingsslag. Sarissa de Vries werd er zesde en miste, na een zware halve marathon, het podium. De winst ging naar Sara Perez Sala, die de hele dag van voren zat en tijdens het lopen toesloeg.

In het water gebeurde precies wat was voorspeld; het zwemonderdeel werd gedicteerd door Lucy Buckingham en Sara Perez Sala. De Britse en Spaanse kwamen na 24:53 minuut uit het water en hadden toen een voorsprong van anderhalve minuut op Fenella Langridge, Ashleigh Gentle, Emma Pallant-Browne, Sarissa de Vries, Lucy Bryham en Grace Thek.

Op de fiets hadden Buckingham en Perez Sala het geluk samen te zitten, al ging de samenwerking niet helemaal van harte. De wind was pittig en ook al hielden de dames zich netjes aan de twintig meter afstand, vroeg Buckingham toch regelmatig wat hulp van Perez Sala. Daarmee waren de eerste psychologische spelletjes al vroeg in de race begonnen en meer dan eens nam Perez Sala de leiding in de wedstrijd over. Niet verwonderlijk ook; want de twee vrouwen was er logischerwijs alles aan gelegen om de achtervolgende groep niet dichterbij te laten komen. Dat lukte aardig, want terwijl het achtervolgende groepje uit elkaar viel en alleen Langridge en De Vries overbleven, reden de twee dames wel op twee minuten achterstand.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Sarissa de Vries sterk op de fiets. (Foto: Challenge Family)

Toch bleven Langridge en De Vries pushen en dat deden ze niet onverdienstelijk; het ging dan wel niet snel, maar toch verkleinden ze hun achterstand uiteindelijk weer. Toen de negentig kilometer op de fiets erop zat, kwamen ze met anderhalve minuut achterstand op Perez Sala en Buckingham van de fiets. De twee koploopsters reden het volledige fietsparcours bij elkaar, wisselend in positie. Achter de vier eerste vrouwen was het gat naar achteren groter; Ashleigh Gentle, Emma Pallant-Browne, Daniela Bleymehl en Lucy Bryam kwamen met zeven minuten achterstand in T2.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Er stond geen maat op Sara Perez Sala. (Foto: Challenge Family)

Tijdens de run was het Perez Sala die meteen wegliep bij Buckingham; de Spaanse leek bijzonder sterk, terwijl Buckingham het juist heel zwaar leek te hebben. Het verschil tussen de twee liep dan ook snel op. Opvallend genoeg veranderde dat na ongeveer acht kilometer, toen Buckingham tot zo’n beetje ieders verbazing ineens weer in het kielzog van de Spaanse liep. Ondertussen liepen Langridge en De Vries constant op ongeveer anderhalve minuut achterstand.

Lang bleef Buckingham niet bij Perez Sala; sterker nog, dat duurde hooguit een paar seconden en toen sloeg de Spaanse toch weer een gat. Die voorsprong zou ook niet weer weg worden gegeven. Ondertussen was het Emma Pallant-Browne die aan een inhaalslag begon en minuten goedmaakte tijdens het lopen. De Britse topatlete haalde iedereen – behalve Perez Sala – in en liep daardoor naar een geweldige tweede plaats. Dat was jammer voor De Vries, die ook nog voorbij werd gelopen door Ashleigh Gentle en overduidelijk niet haar beste looponderdeel had.

Perez Sala won de wedstrijd uiteindelijk na 4:08:19. De sterk naar voren gelopen Pallant-Browne werd tweede in 4:10:12 en Buckingham werd derde in 4:11:05. Daarachter finishten Fenella Langridge en Ashleigh Gentle, voordat Sarissa de Vries zesde werd in een tijd van 4:17:12.

Perez Sala wins The Championship. (Picture: Challenge Family)